[FOTO] La mulți ani,Sabin Pautza!

471

Data de 8 februarie reprezintă pentru Banatul de Munte, dar şi pentru întreaga lume muzicală, o zi binecuvântată de Divinitate în numele Frumosului care, ancorează eternitatea de sunetul muzicii clasice. Pe 8 februarie 1943 se năștea în Banatul de Munte “sunetul muzicii românești” ce avea să înobileze întreg pământul cu harul său, fiindcă 8 februarie este momentul ivirii pe pământ a lui Sabin Pautza, compozitor, dirijor, profesor universitar, doctor în muzică, primul în lume care a folosit muzica lui Jimi Hendrix şi Rolling Stones pentru a preda armonia la Conservatorul George Enescu  din Iaşi!

În CV-ul cultural al acestor locuri, Maestrul Sabin Păutza a pus semnătura domniei sale cu graţia celui dăruit cu Har, facănd  dovada talentului său excepţional la o înaltă cotă profesională.

„Am trăit 32 de ani afară şi am hotărât să vin să lucrez în România, pentru că şi la noi se poate lucra. Am fost nevoit să plec şi am trăit o parte din viaţa mea cu acest sentiment de vinovăţie. Am plecat când a fost mai greu, am făcut-o pentru copiii mei, nu pentru mine. Picătura care a umplut paharul când am aflat că la Iaşi unde locuiam eu atunci, copiii care stăteau într-un anumit cartier, indiferent de aptitudinile cu care erau înzestraţi, nu puteau face şcoala decât în acel cartier. Când m-am întors am lucrat la 4 universităţi româneşti şi colaborez cu 12 filarmonici din ţară, atât cât mă rabdă Dumnezeu. Mă simţeam dator!Avem nişte talente extraordinare. La festivalul organizat de prietenii mei din Reşiţa pentru mine, am găsit copii de 9-12 ani extraordinari.

Cred în naţiunea asta ! Eu am un volum la mine acasă, în care cei de peste ocean, m-au pus între cei 2000 de americani notabili. Am două fete măritate cu doi americani care, vorbesc româneşte și cărora le-am spus:

Îţi place fata mea? Eu am învăţat limba ta la 40 de ani. La mine în casă nu se vorbeşte decât limba română”, ne-a mărturisit, cu umor şi delicateţe, muzicianul român, a cărui muzică poartă sensibilitatea şi ego-ul poporului român, Sabin Pautza.

Muzicianul Sabin Pautza este  Cetăţean de Onoare al judeţului Caraş-Severin, dar şi Cetăţean de Onoare al inimilor noastre!

                             La mulţi ani, Maestre Sabin Păutza !

Nota redacției:

Urmăriți interviul acordat de Maestrul Sabin Pautza managerului Radio România Reșița, Laura Sgaverdea, cu ocazia împlinirii celor 75 de ani!

Anca Bica Bălălău