Alertă! Ploaia şi temperaturile pozitive dezgheaţă lacurile şi topesc zăpada

144

Încălzirea vremii, dar şi precipitaţiile prognozate pentru următoarele zile ar putea crea probleme în Banatul de Munte.

Majoritatea lacurilor de acumulare din Caraş-Severin sunt, în continuare, îngheţate, dar temperaturile pozitive din aceste zile vor duce la topirea gheţii. Specialiştii Administraţiei Bazinale a Apelor Banat supraveghează zonele, cu atât mai mult cu cât meteorologii anunţă ploi. Titu Bojin, directorul instituţiei speră ca zăpada să nu fie cumulată cu ploaia pentru că la topire, debitul se dublează. „Avem formaţiile noastre care sunt pe fiecare zonă şi au ca sarcină să monitorizeze permanent posibilitatea unor blocaje care pot fi create de sloiurile de gheaţă”, a spus directorul A.B.A.B.

Şi angajaţii CEZ, societatea care deţine lacurile din Bazinul superior al Bârzavei, fac permanent măsurători de debite la Secu, 3 Ape, Văliug şi Gozna. Riscurile sunt totuşi scăzute, întrucât stratul de zăpadă de pe munţi nu depăşeşte jumătate de metru.

Meteorologii anunţă că temperaturile maxime de astăzi vor fi cuprinse între 7 și 13 grade. Şi mâine, vremea va fi caldă. Cerul va fi temporar noros. În prima parte a zilei, va mai ploua slab în Crișana, iar în cursul nopții, pe arii restrânse și în Banat. Maxima de mâine poate ajunge chiar şi la 14 grade.

(Sebastian Dragomir)