O seară clasico-romantică în viziunea Orchestrei de Cameră Radio

78

La Sala Radio, pe 1 februarie, de la ora 19:00, Orchestra de Cameră Radio va susţine un concert dirijat de Ralf Sochaczewsky care îl va avea ca solist pe violoncelistul Octavian Alin Lup. Programul cuprinde F. Mendelssohn-Bartholdy,Simfonia pentru coarde în sol minor, MWV nr. 12, J. Haydn, Concertul în re major pentru violoncel şi orchestră, Hob. VIIb/2 şi W. A. Mozart, Simfonia nr. 39 în Mi bemol major, KV 543.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Ralf Sochaczewsky

Anul 2013 s-a dovedit un an important şi plin de succese pentru dirijorul Ralf Sochaczewsky – şi-a făcut debutul la Teatrul Balşoi din Moscova cu opera Ruslan şi Ludmila de M. Glinka, la Opera Comică Berlin a dirijat operele Orfeu de Cl. Monteverdi şi Păcatele celor morţi de K. Weil, iar Recviemul de război de B. Britten la Konzerthausorchester Berlin.

Ralf Sochaczewsky a primit primele lecţii de dirijat în Berlin, oraşul său natal, la Universitatea de Arte fiind îndrumat de profesorii Marc Piollet şi Christian Grube. În paralel a studiat vioara barocă la clasa profesoarei Irmgard Huntgeburth. Mai târziu a devenit student la Universitatea de muzică Hanns Eisler unde a frecventat cursul de dirijat-orchestră al Prof. Rolf Reuter şi pe cel de dirijat-cor al Prof. J-P Weigel. Remarcându-se de timpuriu, în perioada 2003-2005 a fost cuprins în programul pentru tinerii dirijori, subvenţionat de Consiliul muzical german şi a putut participa la cursurile de măiestrie susţinute de Gabriel Fels, W. D. Hausschild, Georg Fritsch şi alţii.

Până în prezent Ralf Sochaczewsky a dirijat orchestrele London Philharmonic, Konzerthaus, cea a Comediei Muzicale Leipzig, Brandenburger Sinfoniker, Orchestra de Cameră a Filarmonicii din Minsk – ansamblu cu care are o relaţie susţinută de colaborare. Din stagiunea 2008-2009 a devenit dirijor-asistent al lui Vladimir Jurowski la pupitrul celebrei orchestre London Philharmonic şi după debutul de succes din iunie 2009 a fost reinvitat pentru un alt concert în mai 2010, la Royal Festival Hall. În vara anului 2008 în aceeaşi formulă a fost dirijor-asistent la Festivalul de Operă de la Glyndebourne pentru producţia Despre dragoste şi alţi demoni de P. Eötvös şi în 2010 la producţia cu opera Rake’s Progress de I. Stavinski. În septembrie şi octombrie 2010, Ralf Sochaczewsky a dirijat opera Despre dragoste şi alţi demoni în producţia Operei Naţionale a Rinului de la Strasburg şi Mulhouse. La Festivalul Oper oder Spree a dirijat opera Don Giovanni de Mozart (2009).

În martie 2011 a dirijat la Bucureşti Orchestra Naţională Radio la închiderea Festivalului Internaţional de Chitară, iar un an mai târziu a început colaborarea cu Orchestra de Cameră Radio.

Începuturile dirijorale ale lui Ralf Sochaczewsky sunt legate de conducerea diferitelor ansambluri corale, activitate care l-a pus în legătură directă cu artiştii lirici şi repertoriul de gen. În stagiunea 2003-2004 a fost dirijor-asistent la diferite coruri radio din Olanda. De atunci a dirijat Corul de cameră Rias, Corul Radio Berlin, Corul Radio France, Corul Ernst Senff, Cappella Amsterdam şi Corul Filarmonicii din Praga. Cu corala Capella Cracoviensis are o colaborare constantă, cu multe concerte. Corurile berlineze Cantus Domus şi Ensemberlino Vocale sunt ansamblurile pe care le-a pregătit şi care au câştigat Concursul Coral de la Berlin.

Pe lângă acestea, Ralf Sochaczewsky a păstrat un viu interes pentru interpretarea în manieră istorică, astfel că nu a părăsit vioara barocă ci a continuat să studieze cu Werner Erhardt şi Joshua Rifkin. Ca un violonist baroc şi violist, el a cântat un timp în ansambluri precum Baroc Dresda Orchestra, Capela Batsdorfer sau Ansamblul Sans-Souci Berlin.

Octavian Alin Lup

Începe activitatea muzicală la vârsta de 7 ani şi studiază violoncelul la Liceul de Muzică Sigismund Toduţă din Cluj-Napoca sub îndrumarea profesorului Râpă Gabriel, iar mai apoi cu profesoara Todor Gabriela.

În 2010 devine absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti la clasa maestrului Marin Cazacu şi îşi continuă studiile la Conservatorul Naţional Superior din Paris, unde îi are ca mentori pe celebrii violoncelişti Roland Pidoux şi Xavier Phillips. În prezent este doctorand şi profesor asociat la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. În anul 2012, Octavian a intrat în latura improvizaţiei în muzică, fiind reprezentantul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti la Haga, unde a avut loc un stagiu intensiv de două săptămâni în compania celor mai sonore nume din domeniul improvizaţiei. În 2012 si 2016 este selectat să participe ca membru activ la Kronberg Academy cello masterclass sub îndrumarea lui Frans Helmerson şi Gary Hoffman.

Este membru al cvartetului de violoncele Cellisimo alături de maeştri: Marin Cazacu, Alexandra Guţiu şi Răzvan Suma. De asemenea este prim violoncelist al orchestrei Camerata Regală şi membru al ansamblui Orchestra Romană de Tineret.

Recitaluri şi concerte în România: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Târgu Mureş, Tulcea, Botoşani, Arad, Constanţa, Braşov, Iaşi, Sibiu, Sinaia etc. şi în ţări precum: Ungaria, Spania, Maroc, Israel, Elveţia, Austria, Franţa, Olanda, Germania, Portugalia.

Concertează ca şi solist cu filarmonicile din Cluj, Arad, Botoşani, Iaşi, Râmnicu Vâlcea, Braşov, Orchestra de Cameră Radio Bucureşti, Camerata Regală Bucureşti.

Pe lângă activitatea solistică şi orchestrală desfăşoară şi o importantă activitate pedagogică atât la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti cât şi la Colegiul Naţional de Artă Dinu Lipati. De-a lungul timpului a avut ocazia să cânte sub bagheta unor dirijori celebri precum Kristian Jarvi, Cristian Mandeal, Lawrence Foster, Horia Andreescu, Cristian Badea, Tiberiu Soare, dar şi cu solişti precum Pinchas Zukerman, Sarah Chang, David Garret, Alexandru Tomescu, Marin Cazacu.

Printre muzicienii de prestigiu care l-au îndrumat se află: Marin Cazacu, Roland Pidoux, Xavier Phillips, Antoine Lederlin, Erkki Lahesmaa, Lazlo Fenyo, David Pia, Alvaro Huertas, Vladimir Mendhelsson, Krysztof Chorzelski, Axel Schacher, Frans Helmerson.