[FOTO] Olga Delia Mateescu: Ion Besoiu, un partener de scenă pe care te puteai bizui oricând în spectacole

Se spune ca că în a şaptea zi a Creaţiei, pe când Dumnezeu se odihnea într-o lume devenită deja plictisitoare, Creatorul a decis: „Să fie teatru!”. Atunci au început să apară actorii, care, rând pe rând, au revendicat, cu un orgoliu extrem, cele mai mari roluri pentru repertoriul lor. Dezamăgit şi intrigat de atâta vanitate, Dumnezeu le-a scris actorilor pe un bileţel, pe care l-a azvârlit pe pământ, doar două cuvinte: „De ce?”. Acestei interogații îi suntem cu toții “actori”, răspunsul îl căutăm întreaga viață, pășind tiptil printr-un  destin care ne poate deveni  eșafod sau scenă.

Au început să ne tot plece actorii, astăzi s-a mutat în veșnicie Ion Besoiu.

Despre prietenia ce i-a unit, despre omul și artistul Ion Besoiu, o mărturisire emoționantă ne-a făcut, în exclusivitate pentru ascultătorii Radio Reșița, Olga Delia Mateescu, dascăl, actor și dramaturg:

„Eu am avut marea plăcere să fiu mai apropiată de Ion Besoiu-Jimmy-cum îi spuneau prietenii, pentru că am jucat în „Comedie de modă veche”, la Sibiu, orașul pe care-l iubea atât de mult. Așa am descoperit Sibiul și ori de câte ori mergeam acolo, de pe Dealul Negru începea să-mi povestească istorie, despre porțile Sibiului, despre ochii caselor, despre toate tradițile, despre tinerețea lui, despre școala pe care a făcut-o acolo alături de fratele lui care,  era actor la Sibiu, era foarte legat de Sibiu și sibienii îl iubeau. Spectacolele au fost o încântare, am repetat cu foarte mare plăcere amândoi, câteodată era hațichios, dar îi țineam piept cu umor și de o cultură absolut enciclopedică. În plus era foarte săritor, ajuta și se implica în fel de fel de cauze, mai ales pentru Sibiu , pe care le ducea până la sfârșit. Un partener de scenă pe care te bizui oricând în spectacole, actor de mare calibru și de un farmec deosebit.

Adevărul este că nu mă așteptam, credeam că Jimmy o să trăiască la nesfârșit, m-a lovit vestea și nu-mi vine să cred. Nu știu cât îi place Divinității teatrul, că pe pământ văd că din ce în ce mai puțin este gustat…

De dragul lui Jimmy-merită să nu fie uitat la câte roluri memorabile  a făcut și mă gândesc la toată copilăria multor oameni care văd și revăd „Toate pânzele sus”, sau alte seriale în care a jucat roluri memorabile”.

Anca Bica Bălălău

Cele mai citite

Related Articles