[FOTO] Sălbăticia Banatului într-o continuă diversificare: Râs, cai sălbatici şi şacali în Caraş-Severin

Natura oferă surprize cu totul neobişnuite, cu atât mai mult cu cât omul încearcă să acapareze din teritoriile destinate florei şi faunei.

Zilele trecute, un râs a fost surprins de o cameră de supraveghere a Parcului Naţional „Porţile de Fier”. „În urma evaluarii din 2016 am stabilit că sunt şapte râşi. A început deja monitorizarea acestora şi urmează să vedem câţi mai există acum. Printre animalele carnivore de talie mare pe care le mai avem în cadrul parcului mai sunt urşii şi lupii”, spune Marian Jiplea, directorul Parcului Naţional „Porţile de Fier”.

Zona nu este străină nici vidrelor, iar ţestoasa de uscat se poate găsi doar în aceste locuri. Vipera cu colţ trăieşte şi ea în Banatul montan, fiind una dintre reptilele emblematice ale zonei.

Cai semi-sălbăticiţi au fost zăriţi de un angajat al CFR, în zona căii ferate Oraviţa-Anina.

Caii au fost lăsaţi liberi de proprietar, s-au înmulţit şi aproape că s-au sălbăticit”, spun reprezentanţii Parcului Naţional „Semenic – Cheile Caraşului”.

Pe raza acestuia mai există maximum cinci urşi şi până la zece exemplare de râşi, ambele specii fiind protejate. Vedetele parcului sunt toate speciile de lilieci care se găsesc în zonă.

În 2015, camere de monitorizare cu senzori de mişcare au surprins în Parcul Naţional „Cheile Nerei – Beuşniţa” o haită formată din opt lupi. De atunci, aceasta este urmărită în cadrul unui proiect de monitorizare a faunei sălbatice, derulat în colaborare cu WWF România.

(Hardy Cvoica)

Sursa: renaşterea.ro

Cele mai citite

Related Articles