Sabin Dorohoi – “Proiectul #ResitaPeEcrane înseamnă zilnic, câte un film cu secvențe din Reșița”

231

Bănățeanul nostru, cu rădăcini la Reșița și Bocșa, Sabin Dorohoi,  fost  elev  al Colegiului Național “Traian Lalescu” din Reșița şi absolvent al  Universităţii Hyperion din București-unde a studiat regia la Facultatea de Film, pregătește o nouă surpriză reșițenilor. Este laureat al peste 35 de nominalizări și premii naționale și regizorul a treisprezece scurt-metraje, din care amintim:

“Calea Dunării”, “Fata din Transilvania”, film în care rolul principal îl are Maia Morgenstern,  sau “Clopotul”,  filme care l-au consacrat  pe Sabin Dorohoi ca pe  un regizor de excepție după nominalizări sau premii la cele mai importante evenimente de film, cum este Festivalul de film Est European organizat la Hollywood, Festivalul de Film din Sardenia, Festivalul “Palm Springs ShortFest” din Statele Unite ale Americii, TIFF, Festivalul de Film de la Roma, Geneva, Reykjavic, Chicago sau Regensburg. Sabin Dorohoi este realizatorul videoclipului piesei “De la capăt”, cu care trupa Voltaj a reprezentat  România la Eurovision, în Austria, iar  după ce trupa a decis să folosească secvențe din acest film pentru videoclip, scurt metrajul “Calea Dunării” a devenit cel mai vizionat film românesc de pe youtube.

Regizorul care, a făcut cunoscute frumusețile din Banat și pe cele ale României, prin deja celebrul film „Transylvania Dragon” pregătește o reîntâlnire inedită cu reșițenii:

în perioada 16 – 22 ianuarie, în fiecare seară, pe pagina sa de Facebook va fi postat câte un filmuleț cu imagini din Reșița trecută și actuală.

 În această  seară  de la ora 18:30 vom putea viziona pe Facebook, ”GHELA” – un film studențesc emoționant despre deportările în Bărăgan. Pe pagina sa de facebook, Sabin Dorohoi  scrie:

„Un scurt documentar realizat în memoria bunicii mele. Secvențele de reconstituiri istorice s-au filmat în decoruri construite la Reșița. Este primul film din seria #ResitaPeEcrane – un proiect care va prezenta zilnic de-a lungul acestei săptămâni, câte un film scurt care are secvențe realizate la Reșița.De când activez în industria filmului, am încercat să aduc producătorii în Banat. Am promovat dezinteresat Reșița, prin meseria pe care o am. Inclusiv la parteneri din Hollywood. Proiectul #ResitaPeEcrane înseamnă zilnic, câte un film cu secvențe din Reșița”.

Drept mulțumire, pentru gestul său de patritism local, să îl primim în inimile noastre, acolo unde fiecare reșițean păstrează Reșița ca pe o taină și o mândrie a destinului.

Mulțumim, Sabin Dorohoi !

Anca Bica Bălălău