Discul de muzică clasică al anului 2016 în România

47

Discul care a primit cele mai multe voturi din partea publicului în cadrul campaniei Radio România Muzical Votează discul de muzică clasică al anului 2016 şi care devine astfel Discul de muzică clasică al anului 2016 în România este albumul Bach to basics semnat de violonistul Alexandru Tomescu. Acest album care a primit 5.546 voturi din partea publicului cuprinde, pe două discuri, integrala lucrărilor pentru vioară solo de Johann Sebastian Bach.

Violonistul Alexandru Tomescu: „Este un disc care înseamnă foarte mult pentru mine, este foarte personal; în bookletul din interior veţi regăsi o poezie scrisă de tatăl meu legată de Ciaccona (n.r. din Partita a II-a) de Bach. Este un disc la care am muncit literalmente câţiva ani de zile pentru că am vrut să captez în el exact acea senzaţie pe care am avut-o la fiecare dintre concertele din turneul Bach to basics din 2013. Discul a fost înregistrat în 4 zile, am făcut 7 şnururi; nu are absolut niciun peticuţ, fiecare notă de aici face parte dintr-o integrală Bach de peste două ore şi jumătate”.

Albumul Bach to basics a fost difuzat în integralitatea sa la Radio România Muzical pe 30 noiembrie şi 1 decembrie 2016 şi poate fi reascultat pe 23 ianuarie, de la ora 19:00, sau oricând la adresa http://www.romania-muzical.ro/voteaza-2016/disc/violonistul-alexandru-tomescu-albumul-bach-to-basics-music-box-30-noiembrie-i-1-decembrie/1440431/3261/11.

Campania Votează discul de muzică clasică al anului, derulată online la adresa www.romania-muzical.ro/voteaza2016, pune la dispoziţia ascultătorilor Radio România Muzical un instrument online de sondare a popularităţii de care se bucură discurile noi prezentate de unicul post românesc de muzică clasică de-a lungul unui an. În 2016, a ajuns la a patra ediţie; pe parcursul anului 2016 au fost prezentate 102 albume.

Clasamentul primelor 10 discuri din campania Votează discul de muzică clasică al anului 2016, în ordinea descrescătoare a voturilor acordate de public, se prezintă astfel:

  1. Violonistul Alexandru Tomescu – albumul Bach to basics (Fundaţia Remember Enescu).
  2. Violonistul Bogdan Văcărescu şi pianistul Julian Jacobson – albumul Violin and Piano Thrillers (Label Bogdan Văcărescu).
  3. Pianista Sînziana Mircea – albumul Nihil Sine Deo (Editura Casa Radio).
  4. Pianista Alexandra Dariescu şi Orchestra Filarmonicii Regale din Londra, dirijor Darrell Ang – albumul Ceaikovski (Signum Records).
  5. Violonistul Ştefan Tarara şi pianista Lora Vakova Tarara – albumul The Sound of 20s (Ars Produktion).
  6. Violoncelistul Valentin Răduţiu şi Orchestra de Cameră din München, dirijor Stephan Frucht – concerte de Haydn, Mozart/Cassado şi Carl Philipp Emanuel Bach (Hänssler Classic).
  7. Violista Aida Carmen Soanea şi pianistul Igor Kamenz – lucrări de Norbert von Hannenheim (Challenge Classics).
  8. Pianistul Daniil Trifonov – albumul Transcendental (Deutsche Grammophon).
  9. Orchestra Simfonică din Pittsburgh, dirijor Manfred Honeck – Simfoniile a V-a şi a VII-a de Beethoven (Reference Recordings).
  10. Murray PerahiaIntegrala Suitelor franceze de Johann Sebastian Bach (Deutsche Grammophon).