Donald Trump este pregătit pentru întâlnirea cu Vladimir Putin

Președintele ales, Donald Trump, sugerează că ar putea ridica sancțiunile impuse Rusiei și că ar putea să nu respecte politica “Chinei unice”, dacă Beijingul nu-și schimbă politicile valutare si comerciale, relatează AFP.
Trump a declarat într-un interviu publicat vineri de The Wall Street Journal (WSJ) că va păstra intacte “cel puțin pentru o perioadă de timp” sancțiunile pe care administrația președintelui Barack Obama le-a impus Rusiei luna trecută, în urma acuzațiilor potrivit cărora Moscova s-a amestecat în alegerile americane prin atacuri cibernetice.
Însă dacă Rusia ajută Statele Unite în obiective-cheie precum lupta împotriva extremismului violent, Trump sugerează că ar putea să abandoneze aceste măsuri.
El s-a declarat totodată pregătit să se întâlnească, după ce va fi învestit pe 20 ianuarie, cu președintele rus Vladimir Putin.
Trump, care vede o oportunitate în cooperarea cu Moscova în lupta împotriva unor grupări jihadiste ca Statul Islamic, și-a exprimat admirația față de Putin și a acceptat fără tragere de inimă conculziile serviciilor americane de informații potrivit cărora hackeri ruși au interferat în alegerile americane la ordinul lui Putin.
În ceea ce privește vechea politică americană de a nu recunoaște diplomatic Taiwanul, el a declarat că “totul este în curs de negociere, inclusiv (principiul) Chinei unice”.

Viitorul președinte american a înfuriat deja Beijingul prin faptul că a acceptat un apel telefonic din partea președintei taiwaneze Tsai Ing-wen, care l-a felicitat după ce a câștigat alegerile, punând astfel capăt unei îndelungate politici prin care Casa Albă a renunțat să comunice în mod direct cu liderii de la Taipei. El și-a apărat acest gest în interviul cu WSJ.
“Le-am vândut echipament militar în valoare de două miliarde de dolari anul trecut. Putem să le vindem, de două miliarde de dolari, cele mai noi și mai mărețe echipamente militare și nu suntem autorizați să acceptăm un telefon. În primul rând ar fi fost foarte nepoliticos să nu accept un apel telefonic”, a spus Trump.

Beijingul consideră insula o provincie separatistă, care trebuie să fie adusă în interior cu forța, dacă este necesar. Trump a amenințat că va fi dur față de practici comerciale chineze pe care le consideră incorecte și a sugerat că principiul “Chinei unice” ar putea să devină o monedă de schimb în alte dispute. (ziare.com)

Cele mai citite

Related Articles