Numărul echipelor de la Cupa Mondială va crește

56

Numărul echipelor participante la Cupa Mondială de fotbal va crește de la 32, câte sunt în prezent, la 48, cu începere de la ediția din 2026, a decis Consiliul FIFA, în ședința sa de marți, relatează Reuters.

Totodată, Consiliul forului mondial a hotărât că formatul competiției va consta în 16 grupe de câte trei echipe.

”Consiliul FIFA a decis în unanimitate o Cupă Mondială cu 48 de echipe din 2026: 16 grupe a câte trei echipe. Detalii vor urma după întâlnire”, a anunțat FIFA pe Twitter.

Președintele FIFA, Gianni Infantino, aflat în fuAncție din februarie 2016, a făcut din extinderea Cupei Mondiale una dintre promisiunile campaniei sale electorale. Infantino a sugerat inițial o Cupă Mondială cu 40 de echipe, dar a adăugat alte opt echipe în luna octombrie.

FIFA a îndepărtat orice temeri că un format extins al competiției ar putea coborî standardele turneului și l-ar face prea lung.

Au existat critici, inclusiv din partea cluburilor de top din Europa și din partea unor antrenor cu renume, care consideră că FIFA strică o formulă câștigătoare a Cupei Mondiale.

Un raport confidențial al FIFA, consultat de AFP, a afirmat că un Mondial cu 48 de echipe ar aduce o creștere de 640 de milioane de dolari față de previziunile pentru CM 2018, din Rusia, la care vor participa 32 de echipe.

Ultima ediție a Cupei Mondiale, desfășurată în 2014, în Brazilia, a fost considerată drept cea mai bună din istoria de 87 de ani a competiției, cu rezultate șocante, finaluri dramatice și extraordinare performanțe individuale.

AGERPRES