„Există destule ducese pe lume, dar o singură Coco Chanel”

69

„Pentru a fi de neînlocuit, trebuie să fii mereu diferită! Îmbracă-te prost şi vor ţine minte rochia. Îmbracă-te impecabil şi vor ţine minte femeia”, afirma una dintre cele mai influente femei ale secolului al XX-lea, Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel, plecată în ceruri acum 46 de ani, pe 10 ianuarie 1971, la vârsta de 87 de ani, în apartamentul ei din Hotel Ritz-Paris. Debutul său  în  lumina reflectoarelor a fost  la cafeneaua „Moulins La Rotonde”, în calitate de cântăreață, dar în paralel  fiind și vânzătoare în magazinul  de stofe la Maison Grampayre”. Continuâ  să cânte la Caffè Rotond” , unde admiratorii o vor numi Coco,  de la melodiile pe care Chanel obișnuia să le cânte:

„Qui a vu Coco?” și „Ko-Ko-Ri-Ko„. Primii pași în lumea modei îi face în calitate de creatoare de pălării, în anul 1908, descoperind un talent special în a anticipa dorințele și gusturile femeilor din timpul său. În anul 1909, Chanel deschide un magazin în  Paris.

Până să apară Coco Chanel, cămaşa albă era o piesă vestimentară dedicată doar bărbaţilor. Chanel adora să combine stilul masculin cu cel feminin și de atunci cămașa albă a invadat și garderobele femeilor. Țesăturile preferate ale lui Chanel erau tweed și jersey, iar tailleur-ul a devenit un necesar. Nuantele  preferate și cel mai des folosite erau nonculorile negru, alb, la care se mai adaugă și culorile  albastrul-închis, bejul și griul. În anul 1921 s-a  lansat pe piața parfumurilor, născându-se astfel celebrul „Chanel n°5″,   care a fost un șoc în acea epocă în care parfumurile aveau nume imaginare și fantastice. Șocul mai mare a fost însă confecția sticlei, nonconformistă, o sticlă dreptunghiulară de cristal transparent.

În scurt timp Chanel n°5 devine parfumul cel mai vândut în lume.

Cea mai bună ambasadoare a parfumului a fost actrița Marilyn Monroe care, în anul 1955, la întrebarea ziariștilor, ce poartă noaptea, a răspuns:

„Câteva picături de Chanel No 5″ !

Stilul Coco Chanel este cunoscut în istorie ca fiind sinonim cu eleganța, rafinamentul și modernitatea, combinate cu confortul, după cum afirma: Moda dispare, însă stilul este etern. Arta de a trăi este arta renunţării corecte. Ea începe cu vorbitul şi se termină cu decolteul. Nu e aparenţa, e esenţa. Nu sunt banii, ci educaţia. Nu sunt hainele, ci clasa” !

Anca Bica Bălălău