Konrad Adenauer, unul dintre “Părinții Europei”-144 de ani de la naștere!

524

 Motto: „Trăim cu toții sub același cer, dar nu avem același orizont.”  Konrad Adenauer

Se împlinesc astăzi 144 de ani de la naşterea lui Konrad Hermann Joseph Adenauer şi în acest an 53 de ani de la plecarea sa la cele sfinte la venerabila vârstă de 91 de ani!

 Konrad Hermann Joseph Adenauer s-a născut pe 5 ianuarie 1876 în Köln, Regatul Prusiei, Imperiul German  şi a plecat pe 19 aprilie 1967, în localitatea  Rhöndorf RFG.

A fost un politician creștin-democrat german, de profesie jurist. Din 1917 și până în 1933 a exercitat funcția de primar general al Kölnului.

Adversar al național-socialismului, a fost înlăturat din funcția de primar general. S-a retras la mănăstirea Maria Laach. În 1944 a fost arestat sub acuzația de complot împotriva regimului nazist. Soția sa a fost de asemenea arestată, murind în detenția Poliției Secrete (Gestapo)

A rămas în istoria europeană şi mondială datorită proiectului său de anvergură după cel de-al doilea Război Mondial când a reuşit apropierea Germaniei de Franța, punând alături de Charles de Gaulle bazele alianței franco-germane, ce a constituit nucleul Uniunii Europene.

Este considerat ca fiind unul din „Părinții Europei”, alături de Charles de Gaulle, Robert Schuman, ministru de externe al Franței, Alcide De Gasperi,  ministru de externe al Italiei și Jean Monnet, autorul planului unificării industriilor vesteuropene, plan pus în practică de politicienii enumerați anterior.

În ciuda vârstei înaintate, fiindcă în anul în 1946 împlinise 70 de ani, Konrad Adenauer a condus munca de reconstrucție a creștin-democrației germane, mișcare interzisă în timpul dictaturii hitleriste. În anul 1949, la vârsta de 73 de ani, a fost ales în funcția de cancelar al Republicii Federale Germania – primul  şi poate cel mai important, după cel de-al doilea Război Mondial.

Din postura de Părinte al Europei Moderne şi Părinte al Republicii Federale Germania, Konrad Adenauer a contribuit în mod decisiv la racordarea țării sale în sistemul atlantic de securitate, iar în anul 1955 a obținut repatrierea germanilor deportați la muncă forțată în Siberia.

După aceste măreţe realizări istorice şi politice, în anul 1963 şi-a dat demisia din funcția de cancelar federal, fiind urmat de Ludwig Erhard, un politician creștin-democrat mai tânăr, în fotoliul de cancelar.

A rămas activ şi a scris patru volume de memorii, intitulate „Erinnerungen –Amintiri”.

Într-o Europă aproape sacrificată, din cauza absenţei unor politicieni vizionari, astăzi, se cuvine a ne întoarce şi a ne raporta cu consecvenţă la strategiile şi atitudinile celor care au creionat-o pe alte principii, Konrad Adenauer fiind unul dintre ei, după cum   menţiona în cărţile sale:  „A cădea nu este nici un pericol şi nici un păcat. A rămâne căzut înseamnă şi una şi alta“.

Intrarea Republicii Federale Germania în cercul democraţiilor occidentale, construcţia unităţii europene şi reconcilierea germano-franceză sunt legate în modul cel mai strâns de numele lui Adenauer. Imediat după preluarea mandatului a proclamat în numele poporului german intenţia „de a repara nedreptatea comisă împotriva evreilor, în măsura în care acest lucru este posibil după ce au fost distruse în mod irevocabil milioane de vieţi“.

În România, în semn de recunoştinţă pentru contribuția sa la fondarea Uniunii Europene, bustul său a fost inclus printre cele 12 busturi de oameni politici reunite în Monumentul Părinților Fondatori ai Uniunii Europene, inaugurat la București, la 9 mai 2006, de Ziua Europei, pe Insula Trandafirilor din Parcul Herăstrău.

La împlinirea celor 144 de ani de la naşterea lui Konrad Adenauer, prin obositoarea ceaţă politică europeană să ţinem minte, totuşi, că responsabilitatea noastră a tuturor este să nu ne îndepărtăm de la Valorile şi Principiile sale:

„Copiii voştri nu sunt copiii voştri! Ei sunt fiii şi fiicele dorului de împlinire al vieţii”, iar cei ce conduc astăzi destinele bătrânului continent să nu uite:

„Trebuie să fim atenţi cu băieţii mici şi cu ziariştii. Aceştia tot mai aruncă cu câte o piatră”.

 Epilog: „Să nu spui niciodată “prea târziu”. Chiar şi în politică nu este târziu niciodată. Întotdeauna este loc pentru un nou început”.Konrad Adenauer

Anca Bica Bălălău

2 COMENTARII

  1. Frumos articol despre o mare personalitate politica europeana .
    Posta germana l-a omagiat pe Konrad Adenuer prin emiterea unei serii de timbre,intr-un tiraj destul de mic, dedicate acestuia si care nu-i deloc ieftina .

Comentariile sunt închise.