HABEMUS PAPAM?

Majoritatea alegătorilor PSD din 11 decembrie, dar şi mulţi români, aşteptau ca Moşul cel darnic şi bun să le aducă un nou Guvern, roşu din cap până-n sandale, astfel încât mult lăudatul plan de redresare economică a ţării să fie pus în practică repede, repede. Atâta doar că acest repede, repede, la ardeleni are o cu totul altă semnificaţie. Preşedintele a prelungit tensiunea desemnării noului premier până după Crăciun. Acum nu ştiu ce înseamnă pentru domnia sa, după Crăciun, pentru că şi Sfântul Vasile e tot după Crăciun, dar şi după Anul Nou.

Spre deosebire de alte alegeri când se pornea la drum cu un premier, după care se alcătuia o listă de miniştrii şi secretari de stat, funcţie de interesele politice ale partidului sau partidelor aflate în coaliţia majoritară şi abia ulterior se încropea un program de guvernare în linii mari, care de cele mai multe ori era respectat tot aşa, adică în linii mari, de data aceasta avem de toate. Avem lista cu viitorul cabinet, sau mă rog o au Dragnea şi Tăriceanu, avem programul de guvernare detaliat până în cele mai mici amănunte, cu termene precise, cu surse de finanţare, cu proiecte europene, în fine cu tot ce trebuie. Mai avem şi un Parlament nou nouţ în mare parte, consemnat la datorie, în aşteptarea celebrului anunţ, HABEMUS PAPAM. Pardon, avem premier.

Ce va face preşedintele Iohannis, e greu de spus. Până una alta, s-a relaxat la Sibiu de Crăciun, urmând ca astăzi să ia o hotărâre, probabil după ce serviciile îi vor face un CV complet al premierului propus de Liviu Dragnea, Sevil Shhaideh, până la a 10 generaţie. Domnia sa, preşedintele, a cerut o întrevedere cu doamna Shhaideh, după sărbători, după care se va pronunţa.

Avem în faţă două alternative. Prima, ar fi desemnarea de către preşedinte a doamnei Sevil Shhaideh pentru formarea unui cabinet şi cel mai probabil, până la Anul Nou, vom avea şi prima şedinţă de guvern. A doua alternativă e cu cântec. Nedesemarea acesteia ar fi urmată de o criză politică ce se va prelungi până în 2017. Există şi aici variante de lucru, de la o altă propunere a coaliţiei majoritare, la suspendarea preşedintelui. Oricare din aceste ultime variante ar însemna o întârziere a transpunerii în practică a programului de guvernare PSD, armonizat cu cel al ALDE şi aşa cum spuneam mai devreme, o criză politică prelungită cu accente  economice nu tocmai favorabile românilor.

Important este să nu fim mai catolici decât Papa, nu de alta, dar dacă avem un german în fruntea ţării, un sirian la situaţii de urgenţă, ungur mai mare peste cultura românească, un francez pe jumătate, premier, de ce n-am avea şi o tătăroaică prim ministru? Important este ca astăzi să putem spune HABEMUS PAPAM şi să pornim la treabă.

Dan Agache

Sursă foto: Sojourners

Cele mai citite

Related Articles