[FOTO] MIKLÓS BÁCS scrie alături de Radio Reşiţa o scrisoare de dragoste pentru bolnavii de cancer: ”Muzica este stenografia emoţiei”

Suntem imperfecți, dar perfectibili. În fiecare zi avem libertatea să devenim o versiune mai bună a noastră. Omul trebuie înțeles ca un element de evoluție. “Să nu ne întrebăm ce este cineva. Să ne întrebăm ce devine”. Celor care nu au ajuns încă la cea mai bună versiune a lor, le propun azi un Model pentru a fi mai mult, pentru  a face mai bine, pentru a deveni  niște oameni mai frumoși. Și mai fericiți.

MIKLÓS BÁCS  este povestea unui om minunat care scrie alături de Radio România Reşiţa scrisoarea de dragoste acestei lumi, în perioada Sărbătorilor de Crăciun. Actor al Teatrului Maghiar de Stat şi conferenţiar universitar doctor abilitat la Facultatea de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj, membru al Consiliului Artistic al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, membru al senatului Uniter, şi membru International University Theatre Association – IUTA şi proaspăt laureat al Galei UNITER cu  premiu special: MIKLÓS BÁCS este un mentor al tinerelor generaţii de actori! Motivaţia pentru care s-a alăturat proiectului umanitar Muzică pentru Viaţă este asemănătoare cu miile de suflete care ne sunt alături: aceea de-a lupta împotriva acestei boli înfiorătoare care ne răpeşte oamenii dragi:

„Cred că probabil este ca un semn trimis, în primul rând că tatăl meu şi-n viaţa de aici şi în viaţa de dincolo a însemnat muzică şi numai muzică, pentru faptul că era convins că prin muzică poţi să-ţi ajuţi aproapele şi iată că acum putem face un gest de ajutor şi mai semnificativ alinând dureri fizice. De ce am trimis pentru priectul umanitar -Muzică pentru Viață-  CD-ul acesta?

Este ultima sa lucrare şi îmbină cele 2 mari aspiraţii ale lui de-o viaţă: Muzica şi Credinţa.

CD-ul conţine o misă dedicată unui Om care a fost Episcopul catolic Áron Márto, ce a fost un simbol al creştinismului şi al umilinţei umane, al prieteniei. Tocmai de aceea misa e scrisă în 3 limbi ale celor 3 naţionalităţi din Transilvania. Cei care vor achiziţiona CD-ul trebuie să ştie că este în ediţie limitată şi niciodată nu a fost pus în vânzare pe piaţă, deci prin această donaţie ajutăm pe cei care au nevoie de acest ajutor, tatăl meu trecând probabil prin aceleaşi chinuri prin care trec confraţii noştri bolnavi de această boală cumplită. Tatăl meu, LUDOVIC BÁCS şi în ultimele sale momente singurul lucru care l-a ajutat să facă marele pas a fost muzica pe care a iubit-o atât de mult.

Mă bucur foarte mult dacă gestul lui se poate prelungi cumva în eternitate, ajutând şi pe cei bolnavi, dar şi persoana care va cumpăra CD-ul.

Vă felicit pe voi cei de la Radio România Reşiţa pentru această campanie umanitară. Jos Pălăria”.

LUDOVIC BÁCS scrie și compune acum pe un portativ pentru Îngeri, undeva pe o stea frumoasă și pentru că nici o stea nu se abate niciodată din drumul ei, muzica o vom purta în suflet mult timp în amintire, fiindcă memoria este scribul sufletului!Din eternitate şi-a trimis către noi veşnicia altruismului său prin personalitatea ce-i duce povestea mai departe-fiul său MIKLÓS BÁCS.

Epilog:”Muzica este stenografia emoţiei”. Lev Tolstoi

Anca Bica Bălălău

Nota redactiei:

Dirijorul, compozitorul, fondator de ansambluri muzicale, instrumentist şi profesor de dirijat, din anul 1957- LUDOVIC BÁCS a  trăit şi a iubit radioul românesc având o activitate neîntreruptă la Radio România, în calitate de dirijor şi director artistic al Orchestrei de Studio, devenită, în anul 1990, Orchestra de Cameră Radio.

A realizat nenumărate înregistrări pentru Fonoteca Radio sau pentru diferite case de discuri. Repertoriul său extrem de bogat şi divers, cuprindea lucrări din întreaga literatură muzicală. Prin nenumăratele sale interpretări de prime audiţii absolute a devenit unul dintre cei mai buni “ambasadori” ai compozitorilor români. De-a lungul întregii sale activităţi, maestrul LUDOVIC BÁCS a promovat un imens fond de lucrări vechi româneşti, pe care le-a transcris, armonizat sau orchestrat pentru a le aduce în faţa publicului român ,dar şi international, din ţări cum ar fi Polonia, Spania, Germania, Olanda, Elveţia, Italia şi Austria.

Pentru mai bine de cinci decenii, cariera artistică a muzicianului a fost strâns legată de ansamblurile muzicale Radio România şi mai ales de Orchestra de Cameră Radio. Între anii 1962-1968 a fost asistent la Academia de Muzică din București, devenind ulterior profesor asociat la clasa de dirijat orchestră, citire de partituri, muzică de camera. Pe 30 iunie 2015, LUDOVIC BÁCS ne-a lăsat o secundă mai triști, mai singuri… dar muzicienii nu se pensionează, nu mor cu adevărat niciodată.

Dacă nu poți ajunge donează aici pentru bolnavii de cancer-

RO45BTRLEURCRT0376715101 în EURO
RO95BTRLRONCRT0376715101 în RON

 

 

Cele mai citite

Related Articles