Astra Giurgiu a remizat cu AS Roma, 0-0, și s-a calificat în șaisprezecimile Europa League

143

Astra Giurgiu s-a calificat în șaisprezecimile de finală ale competiției de fotbal Europa League, după ce a terminat la egalitate cu AS Roma, 0-0, joi seara, pe Arena Națională din București, în ultima etapă din Grupa E, iar Austria Viena a pierdut cu 2-3 la Plzen.

Astra a făcut un meci modest, limitându-se la apărare, poate mai mult cu gândul la meciul din Cehia. Calificarea i se datorează, așadar, în mare măsură echipei Viktoria Plzen, care a reușit o victorie de senzație, cu 3-2, după ce Austria Viena a avut 2-0, iar cehii au marcat trei goluri în zece oameni.
AS Roma a avut inițiativa din startul meciului și a pus stăpânire pe minge, obligând campioana României la un joc de apărare. Astra și-a creat prima ocazie notabilă în min. 13, în urma unui faze fixe, dar Săpunaru a tras pe lângă poartă, din careu.

”Giallorossi” au replicat prin ”veteranul” Totti (15), cu o lovitură liberă de la peste poartă 30 m, mingea fiind trimisă peste transversală.

AS Roma a mai avut o șansă demnă de menționat, un șut-centrare periculos al lui Iturbe (33), dar care s-a dus alături de țintă.

Astra a încheiat prima repriză cu o ocazie bună, însă șutul lui Alibec din marginea careului (44) a fost respins de portar.

Giurgiuvenii au marcat după pauză (50), prin Alibec, dar arbitrul a anulat reușita pentru fault asupra lui Emerson. Seto l-a pus la încercare pe Alisson, cu un șut din marginea careului (65), dar Astra a găsit rareori drumul spre poartă.

Abia intrat în joc, Nainggolan a tras periculos (71), însă mingea s-a dus puțin pe lângă poartă. Dzeko a ratat și el o mare ocazie, mingea trimisă cu capul trecând peste poartă (87). Iturbe a ratat ultima ocazie a partidei, șutând din careu peste poartă (90+3).

Astra a reușit un egal de prestigiu cu AS Roma și o calificare remarcabilă, în premieră, în primăvara europeană.

La mijlocul primei reprize au izbucnit incidente în peluza ocupată de suporterii echipei oaspete, fapt care a dus la intervenția stewarzilor. În timpul încăierării, fanii echipei AS Roma au aruncat cu scaune în forțele de ordine, care au replicat cu gaze lacrimogene. Un tânăr a smuls un banner al echipei romane și a încercat să fugă cu el spre teren, dar a fost reținut de stewarzi. În mijlocul galeriei oaspete a apărut apoi un banner cu mesajul ”Salvați Rapidul!”. În cele din urmă spiritele s-au calmat.

Înaintea meciului s-a păstrat un moment de reculegere în memoria echipei braziliene Chapecoense, decimată săptămâna trecută într-un accident aviatic petrecut în Columbia.

Astra Giurgiu — AS Roma 0-0
București, Arena Națională: 5.000 spectatori
Europa League — Grupa E

Au evoluat echipele:
Astra: 1. Silviu Lung jr — 77. Alexandru Stan, 22. Cristian Săpunaru (căpitan), 15. Cristian Oros, 4. Fabricio (11. Daniel Florea, 72), 17. Viorel Nicoară — 8. Takayuki Seto, 20. Florin Lovin, 80. Filipe Teixeira — 7. Denis Alibec (21. Daniel Niculae, 90), 10. Constantin Budescu (19. Boubacar Mansaly, 88). Antrenor: Marius Șumudică.
Rezerve neutilizate: 12. George Gavrilaș — 14. Romario Moise, 31. Alexandru Ioniță II, 98. Valentin Gheorghe.

AS Roma: 19. Allisson Becker — 13. Bruno Peres, 15. Thomas Vermaelen, 3. Juan Jesus, 17. Moustapha Seck — 6. Kevin Strootman (4. Radja Nainggolan, 70), 30. Gerson — 92. Stephan El Shaarawy (9. Edin Dzeko, 70), 7. Juan Iturbe, 33. Emerson Palmieri (91. Riccardo Marchizza, 89)—10. Francesco Totti (căpitan). Antrenor: Luciano Spalletti.
Rezerve neutilizate: 1. Wojciech Szczesny — 35. Filippo Franchi, 52. Davide Frattesi, 55. Eros De Santis.

Arbitru: Huseyin Gocek; arbitri asistenți: Mustafa Eyisoy, Kemal Yilmaz; arbitri asistenți adiționali: Tolga Ozkalfa, Mete Kalkavan; arbitru de rezervă: Serkan Ok (toți din Turcia)
Delegat UEFA: Johny Vanspauwen (Belgia), observator UEFA pentru arbitri: Vladimir Medved (Slovacia)
Cartonașe galbene: Lovin (38), Alibec (56), Boubacar Mansaly (90+5).

AGERPRES