Tinerii din Herculane mai aproape de Dumnezeu! 30 de elevi din Băile Herculane s-au reunit în această seară la o pizzerie din Centrul istoric al stațiunii la o întâlnire numită generic CAFENEAUA PUBLICĂ, acțiune organizată de Liceul HERCULES, cu sprijinul Mănăstirii NAȘTEREA MAICII DOMNULUI din orașul de pe Cerna. Împărțiți pe ateliere de lucru, elevii au dezbătut, cu opinii pro și contra, cinci teme propuse de organizatori : Rolul școlii, al familiei și al mass media în formarea religios-morală a tinerilor; Fecioria – o virtute demodată? și Rolul grupului de prieteni din punct de vedere al anturajului. Fiecare grup a prezentat, apoi, rezultatul dezbaterilor și s-au purtat discuții libere. La această acțiune au fost prezente și cadre didactice ale liceului, de la diferite discipline : prof. Anda Șain, prof. Narcisa Vlascu, prof. Cristina Căldare, prof. Solomia Iliescu, consilier  Andreea Georgescu.
Urmărim prin această acțiune să-i apropiem mai mult pe tineri de Dumnezeu, să-i ajutăm să se cunoască și spiritual, să încercăm să-și lămurească problemele adolescenței vis-a-vis de viață și de a se ancora în tradiția cultural-religioasă a poporului român, având în vedere tendința de pierdere a identității românești. Temele au rolul de a-i edifica pe tineri vis-a-vis de provocările vârstei lor!”, ne-a declarat părintele Nectarie de la Mănăstirea NAȘTEREA MAICII DOMNULUI – coordonatorul manifestării. De asemenea, organizatorul evenimentului, prof. Georgeta Telehoi, ne-a declarat : “Discuțiile au fost libere, sincere și s-a format o concluzie : tinerii sunt dispuși să lucreze împreună cu familia, școala și biserica!”.
Tinerii s-au arătat interesați pentru temele propuse, discuțiile fiind destul de aprinse pe alocuri, însă purtate argumentat. “Sunt foarte bucuroasă că s-a organizat această activitate, deoarece am purtat discuții libere și avem ce învăța din aceasta și mulțumim foarte mult doamnelor profesoare și părintelui pentru că se ocupă de aceste proiecte”, ne-a declarat Ema Carmen Rădeanu.
Un alt participant, Alex Galicza, ne-a mărturisit : “A fost o acțiune foarte reușită în care am acceptat și ideile pro, și ideile contra, iar cei prezenți au vorbit foarte deschis în legătură cu temele abordate!”.
Entuziasmate de această manifestare au fost și Karina Spătaru și Georgiana Bujancă : “Prin această activitate, tinerii prezenți au văzut o altă față a conceptului religios. Au fost îndemnați să vorbească liber despre diverse teme, am împărțit fel de fel de păreri din care am învățat foarte multe și probabil mulți și-au schimbat percepția față de religie, credință și modalitate!”
Paul Sever Smadu