[AUDIO-FOTO] Mircea Cavadia susținea: eu mi-s bănățean

Primăria și Consiliul Local al municipiului Reșița împreună cu Popa’S-Școala de Caricatură Românească organizează Festivalul Internațional de Umor Mircea Cavadia”, ediția a doua, vineri 25 noiembrie, la Casa de Cultură Corneliu Diaconovici.

Manifestările se vor desfășura de la ora 15,15, în sala „Horațiu Vornica”, cu evocări ale personalității scriitorului Mircea Cavadia, realizate de Gheorghe Jurma, Ada D. Cruceanu, Octavian Doclin.

Deasemeni  actorul reșițean Dan Mirea, directorul artistic al Teatrul de Vest Reşiţa,  va interpreta  un monolog  „Amintiri din viața mea”,  dramatizare după un capitol din volumul „Unșpe” de Mircea Cavadia.Ziua va continua cu un  Duel prietenesc între epigramiști și generațiice va fi animat de Ananie Gagniuc,Mihai Frunză, George Corbu, Elis Râpeanu, Ionuț Daniel Țucă și elevii liceelor teoretice din Reșița, pentru ca de la ora 17 invitații să participe la Salonul Internațional de Grafică Satirică sub îndrumarea celebrului  artist Ștefan Popa Popa’S.

În exclusivitate pentru Radio România Reșița profesorul Gertrude Steiner ne-a făcut mărturisiri despre „stăpânul inimii şi al nervilor ei Mircea Cavadia” și totodată a lansat invitația tuturor iubitorilor de artă să participe la ediția din acest an a festivalului dedicat memoriei Maestrului Cavadia:

steinerfam-cavadia

„Fac o invitație prin intermediul Radio România Reșițatuturor celor l-au iubit și cunoscut pe soțul meu să vină la acest festival. Mircea Cavadia a fost și rămâne soțul meu și așa cum spun de ani de zile rămâne stăpânul inimii și al nervilor mei – o super inteligență, un super talent care știa despre mașini că au patru roți și despre P.C.-uri că au fost inventate pentru alții.Ce pot spune despre un om, despre un scriitor, despre care Fănuș Neagu afirma că-l bănuiește de geniu ?

Mircea Cavadia este un om a cărui absență o resimt nu doar cei ce l-au apreciat și iubit, ci chiar și cei ce l-au urât visceral.

Când l-am cunoscut, acum o viață, avea un noian de povestiri în manuscris, era cunoscut și recunoscut pentru desenele sale umoristice apărute în revistele de umor, de exemplu în revista Urzica și era foarte îndrăgit pentru epigramele sale de Rodica Toth. Prin Giuseppe Navaro, care organiza Festivalul „Mărul de Aur”,  l-a cunoscut și s-a împrietenit cu cel ce i-a fost după aceea alături în toate festivalurile organizate de Mircea- Ștefan Popa Popa’S.

Valentin Silvestru, Brândușa Zaița Silvestru, Ștefan Cazimir, Bogdan Ulmu, Ananie Gagniuc, Mihai Frunză, George Corbu, Elis Râpeanu, Ionuț Daniel Țucă, Albert Poch, Sorin Postolache, Leonte Năstase, Codrin Cîrdu, Costel Pătrășcanu, Iacob Bencei și mulți alții au fost în Banatul de Munte la invitația sa. Valentin Silvestru a fost și un admirator al teatrului reșițean, încântat de actorii noștri.

Cunoscută actriță Rodica Mandache a fost atât de emoționată pe scena teatrului din Oravița, fermecând  spectatorii, încât nu o vor uita niciodată.

Mircea Cavadia dorea un festival de umor în fiecare an, în alt anotimp.A colaborat extraordinar cu Dana Lupșan și Rusalin Fîc, iar după moartea lui Valentin Silvestru, festivalul de umor i-a purtat numele marelui dispărut.

Mircea Cavadia a fost un ambasador cultural pentru meleagurile noastre, mulți nu prea știau pe unde vine județul nostru în România și i-a convins în așa măsură încât au devenit dependenți de aceste locuri. Nu se termina bine festivalul, nu ajungeau bine acasă și deja îl sunau să nu cumva să-i uite la viitoare ediție. A fost modul lui de-a promova județul, cu atât mai mult, cu cât la început intempestivul brăilean ajuns între calmii bănățeni spunea: Eu aici sunt în exil, în foarte scurt timp, pe unde mergea, susținea eu mi-s bănățean”.

Mircea Cavadia înseamnă astăzi filosofia complexității umane, prozator, jurnalist, dramaturg, o trinitate conturată din seva rădăcinilor familiei sale, baza boemiei sale, vitalitatea altruismului său. Scria cu harul inimii și te privea cu ochii aceia jucăuși și snobi totodată, de parcă de fiecare dată era surprins că există. Așa a și plecat, de data aceasta surprinderea a fost pentru toți cei ce l-au cunoscut, iubit, înteles, criticat, citit, adorat…

A adăugat Aristocrația sa patriotismului local, susținând cu patimă  prin Litera Verbului său  Banatul de Munte care l-a pus Voievod peste CUVÂNT. Cu un umor,  pe care trebuia să i-l cucerești pentru a te adăposti în confidențialitatea lui, știa să te adune de pe câmpul de luptă” al rătăcirilor mediocre și să te încoroneze Cetățean de Onoare al inimii sale.

Anca Bica Bălălău

Cele mai citite

Related Articles