Din pădure se fură… ca-n codru

Volumul arborilor tăiați ilegal în păduriele din Caraș-Severin în primele 10 luni din acest an a scăzut cu mai mult de jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut – este concluzia la care a ajuns Garda Forestieră din judeţ. Deşi numărul controalelor a scăzut cu 6% la Direcţia Silvică şi cu 15% la Garda Forestieră, asprirea legislaţiei în domeniul silvic a făcut ca tăierile ilegale să fie tot mai puţine, chiar şi în zonele de mare risc cum sunt ocoalele silvice Bocşa Română, Dognecea, Vărădia, Păltiniş, Ezeriş şi altele.

Din totalul volumului taiat ilegal la D.S.Caras-Severin , 1229 metri cubi nu au fost justificaţi prin contravenţii şi infracţiuni, astfel că această cantitate a fost imputată personalului silvic.

Valoarea prejudiciului pe hectar de pădure se situează la 1,2 lei , la o suprafaţă împădurită de peste 400.000 de hectare.

Totuşi aceste tăieri ilegale constatate au fost dispersate ca volum, adică pe suprafete mici neexistând situaţii de defrişări pe suprafeţele respective- spune inspectorul şef al Gărzii Forestiere caraş-Severin, ing. Romel Buzescu.Acest fapt a fost posibil datorită situaţiei specifice a judeţului cu numai 13 mii ha de pădure proprietate a persoanelor fizice, şi a unei bune colaborari a instituţiilor abilitate în domeniu,respectiv Direcţia Silvică, Garda Forestieră, Poliţia şi Jandarmeria.(Daniela Tudor)

Cele mai citite

Related Articles