Pentru prima oară în istorie, liderul mondial de la finalul anului va fi decis în ultimul meci al sezonului

Astăzi, de la ora 20:00, Andy Murray și Novak Djokovic se vor lupta pentru titlul de la Turneul Campionilor, dar și pentru prima poziție în clasamentul ATP, lucru nemaiîntâlnit până acum – pentru prima dată în istorie, liderul mondial de la finalul anului va fi decis în ultimul meci al sezonului.

De două săptămâni, Murray ocupă prima poziție a clasamentului, după ce a întrerupt dominația lui Djokovic, care a condus ierarhia timp de 122 de săptămâni consecutive. Sârbul, care anterior mai fusese lider mondial de două ori (timp de 53, respectiv 48 de săptămâni), preluase șefia pentru a treia oară pe 7 iulie 2014.

În 2016, Nole a câștigat primele două Grand Slam-uri, la Australian Open și Roland Garros, ambele după ce l-a învins pe Murray în finală, iar, la US Open, a pierdut, în ultimul act, în fața lui Stan Wawrinka. În ceea ce îl privește pe scoțian, acesta, după finalele pierdute la Melbourne și Paris, a câștigat pentru a doua oară în carieră la Wimbledon.

Deși se află pe locul doi acum, Novak Djokovic stă mai bine și la numărul de titluri de Masters în 2016, 4 față de cele 3 ale lui Murray. Sârbul a câștigat la Indian Wells, Miami, Madrid și Toronto, în timp ce britanicul s-a impus la Roma, Shanghai și Paris. Muzzard s-a mai remarcat însă și prin titlul olimpic, al doilea consecutiv, cucerit la Rio, în luna august.

Deși a avut parte de un final de an mult mai bun decât al lui Djokovic, Murray are șansa a doua în finala din O2 Arena din Londra. După ce ambii jucători și-au câștigat, cu 3 victorii, grupele din care au făcut parte, au urmat două semifinale total diferite. Dacă Murray a avut nevoie de peste trei ore și jumătate pentru a-l învinge pe Milos Raonic, 5-7 7-6(5) 7-6(9), Djokovic a trecut la pas, 6-1 6-1, în 66 de minute, de un Nishikori ajuns în ”careul de ași” datorită victoriei din primul său meci, cel cu Wawrinka.

Fostul lider mondial stă mai bine decât următorul său advers și la capitolul întâlniri directe. Din cele 34 de meciuri, Djokovic a câștigat 24, iar, în 2016, s-a impus în trei dintre cele patru. În plus, sârbul a câștigat și unica sa partidă cu Murray care a avut loc la Turneul Campionilor, în 2012, în faza grupelor.

În cazul în care Djokovic va câștiga finala și va reveni pe primul loc, Murray va deveni jucătorul care a fost lider mondial pentru cea mai scurtă perioadă din ultimii 13 ani. Ultimul tenismen care a stat doar două săptămâni pe prima poziție a fost Andre Agassi, în 2003 (28 aprilie – 11 mai).

Înainte de episodul 35 din Djokovic vs Murray va avea loc, del a 17:30, finala de dublu, în care se vor afla față în față perechile Henri Kontinen / John Peers și Raven Klaasen / Rajeev Ram. În urmă cu un an, la dublu câștigau Rojer și Tecău, după ce-i învingeau pe Bopanna și Mergea.

Digisport

De același autor

Related Articles