Zi decisivă pentru taxa radio-TV. Preşedintele Klaus Iohannis ar urma să ia astăzi o decizie privind legea care elimină 102 taxe.

Şeful statului a dorit înainte de toate să afle părerea specialiştilor şi a societăţii civile. Din acest motiv, au avut loc două dezbateri publice pe această temă: una organizată de Radio România şi TVR, iar cealaltă, de Administraţia Prezidenţială şi Active Watch.

La ambele dezbateri, cei prezenţi au atras atenţia că finanţarea celor două servicii publice de media de la bugetul de stat, şi nu prin taxa radio tv, ar tăia legătura directă cu cetăţenii. Totodată, ar face ca radioul şi televiziunea publice să fie vulnerabile în faţa presiunilor politice.

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că desfiinţarea taxei radio-TV, decisă de Parlamenţ nu ar fi trebuit să fie făcută în procedură de urgenţă, fără consultarea celor două servicii publice de media.

Am aflat cu foarte mare surprindere că nici televiziunea publică, nici radioul public nu au fost consultaţi în acest demers legislativ care îi priveşte. Mi se pare o abordare ciudată, fiindcă nu este vorba de două SRL. Este totuşi vorba de televiziunea publică a României şi radioul public al României. Am primit scrisori de la EBU, de la alte organizaţii şi organisme internaţionale, sindicate, asociaţii de specialitate, şi aşa mai departe, toţi solicitându-mi să nu promulg această lege. Şi atunci, mi s-a părut o idee foarte bună să particip la această dezbatere, pentru a afla de la dumneavoastră opinii în legătură cu această chestiune.