EBU cere independenţa şi finanţarea stabilă a serviciilor publice radio-tv din România

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune – EBU a prezentat astăzi, la finalul unei reuniuni desfăşurate la Praga, o declaraţie prin care cere autorităţilor române să asigure independenţa şi finanţarea stabilă şi adecvată a serviciilor publice de radio şi televiziune, scrie romania-actualitati.ro.

Declaraţia a fost prezentată de Radka Betcheva, şefă a cabinetului directorului general al EBU, după ce Parlamentul României a decis desfiinţarea taxei radio-tv:

Radka Betcheva: “Parlamentari, profesionişti din presa audiovizuală şi experţi în drept, participanţi la reuniunea organizată la Praga de Consiliul Europei, de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi de EBU, cer autorităţilor române să asigure fonduri adecvate şi stabile pentru posturile publice de radio şi televiziune, dar şi independenţa lor faţă de ingerinţele politice.

“Serviciile publice de radio şi televiziune trebuie să-şi îndeplinească rolul lor democratic în societate, dar în acelaşi timp, trebuie să-şi poată susţine propriul lor proces de reformă”.

Participanţii la conferinta Serviciile Publice de Media si Democratia, desfasurata la Praga timp de doua zile au adoptat la finalul intalnirii o declaratie comuna prin care fac apel la autoritatile din Romania sa asigure o finantare stabila si adecvata serviciilor publice din tara noastra, finantare independenta de influente politice. Acest lucru va asigura radioului si televiziunii publice din Romania sa isi indeplineasca rolul esential intr-o societate democratica si sa sustina procesele de reforma din serviciul public de televiziune. Declaratia, semnata de parlamentari, profesionisti din audioviziual si experti in drept vine in contextul in care Parlamentul Romaniei a adoptat prin cea mai urgenta procedura legislativa eliminarea a 102 taxe printre care si taxa radio-tv. Legea, care vine in conflict cu prevederile din Legea organica de functionare a radioului si televiziunii publice din Romania, Legea 41, este in acest moment pe masa Presedintelui spre a fi promulgata.

Conferinta de la Praga a fost gazduita de Parlamentul Ceh si a fost organizata de Consiliul Europei, Uniunea Europeana a Serviciilor publice de media, EBU si Televiziunea Ceha.

***********************

Reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti şi specialişti din domeniul audiovizual s-au pronunţat pentru menţinerea taxei radio-tv, la o dezbatere organizată ieri la Bucureşti, la iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis.

Şeful statului a apreciat că desfiinţarea taxei, decisă de Parlament, nu ar fi trebuit să fie făcută în procedură de urgenţă, fără consultarea Radioului şi Televiziunii publice.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, iniţiatorul legii prin care sunt eliminate mai multe taxe, inclusiv taxa radio-tv, nu a fost invitat la dezbatere.

El i-a trimis însă o scrisoare preşedintelui Iohannis, în care subliniază că finanţarea celor două instituţii de la bugetul de stat nu presupune o diminuare a fondurilor.

Liviu Dragnea mai susţine că managementul celor două societăţi trebuie să fie depolitizat şi profesionalizat, pentru a li se asigura independenţa editorială.

Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să decidă până pe 15 noiembrie dacă va promulga sau nu legea.

De același autor

Related Articles