Preşedintele Uniunii Radiodifuzorilor Europeni: „Instituţiile media publice trebuie să poată funcţiona într-un cadru sustenabil”

Cadrul legal şi financiar în care operează instituţiile media publice nu trebuie să fie pus sub semnul întrebării, este mesajul central transmis la conferinţa organizată la Praga şi intitulată „Serviciile media publice şi democraţia”.

Reuniunea este organizată de Uniunea Radiodifuzorilor Europeni şi de Consiliul Europei. Se discută despre rolul şi responsabilitatea parlamentelor în asigurarea libertăţii de exprimare şi a libertăţii presei. De asemenea, printre alte teme figurează impactul serviciilor media publice pentru societate şi democraţie.

În prima parte a conferinţei radiodifuzorilor europeni EBU, care urmează să se încheie vineri, 11 noiembrie la Praga, va fi prezentat şi un mesaj al preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, care se va referi la influenţa politică, libertatea discursului, politica editorială, rolul special al serviciilor media publice în democraţie, dar şi la rolul Uniunii Europene în promovarea pluralismului.

Printre cei care participă la reuniunea de la Praga se numără preşedintele EBU, Jean-Paulv2-ovidiu-miculescu-pdg-al-srr-foto-alexandru-doleaPhilippot, Jan Kleijssen, director al Societăţii de Informaţie şi Acţiunilor Împotriva Criminalităţii, structură care funcţionează în cadrul Consiliului Europei, senatorul Georgică Severin, membru al Comisiei pentru Cultură, Artă şi Mass-Media din Senatul României, Bogdan Herjeu, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului şi preşedintele-director general al Televiziunii Române, Irina Radu.

Radio România este reprezentat la Conferinţa Radiodifuzorilor Europeni de la Praga de preşedintele-director general Ovidiu Miculescu.

În deschiderea dezbaterilor, preşedintele European Broadcasting Union, Jean-Paul Philippoţ a vorbit despre rolul important pe care instituţiile publice, de presă, îl au în menţinerea şi consolidarea democraţiei. Din acest motiv, a adăugat preşedintele Uniunea Radiodifuzorilor Europeni, Jean-Paul Philippoţ instituţiile media publice au nevoie atât de recunoaşterea unor standarde clare, cât şi de independenţă editorială şi financiară.

Jean-Paul Philippot: „Pentru a-şi îndeplini rolul de a contribui la o societate democratică şi la o dezbatere care să respecte pluralismul, instituţiile media publice trebuie să poată funcţiona într-un cadru sustenabil, legal şi financiar, cadru care să nu poată fi pus sub semnul întrebării de fiecare dată când se schimbă la guvernare partidele în diverse ţări”.

Preşedintele Uniunii Radiodifuzorilor Europeni, Jean-Paul Philippoţ a adăugat că va prezenta Comisiei Europene concluziile şi recomandările care vor reieşi din dezbaterile reuniunii de la Praga în legătură cu nevoia de standarde clare, care să garanteze independenţa financiară şi editorială a instituţiilor media publice. La rândul său, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a transmis un mesaj în care afirmă determinarea acestei instituţii de a lua măsuri care să asigure independenţa instituţiilor publice de presă.

Urmăreşte lucrările de vineri video LIVE aici > https://www.ebu.ch/live-streaming

Sursa: Romania Actualitati

Cele mai citite

Related Articles