Ca la Ei la… nimenea

Motto: „Eu aş scrie peste Statele Unite astfel: Omul este un animal care fabrică unelte.” Petre Țuțea

„Visul american nu li se întâmplă celor care aţipesc”, spunea  Richard Nixon cel de-al treizeci și șaptelea președinte al Statelor Unite, îndeplinind această funcție între 1969 și 1974, când a devenit primul și încă singurul președinte american care a demisionat din funcție.

Deși părea de necrezut acum 8 ani ca un președinte de culoare să ajungă în fruntea Statelor Unite ale Americii, miracolul s-a împlinit și cea mai democratică țară din lume a atins Visul American. Un Vis ce urma să continue prin alegerea unei femei , o ștafetă aparent normală și realizabilă, dacă luăm în calcul sondajele și opiniile majorității cetățenilor planetei.

Foarte mulți ar putea spune că  America a luat o pauză sau pur și simplu nu a fost să fie…

De ce a pierdut Hillary Clinton? De ce a câștigat Donald Trump?

Iată dezbaterile care vor ține agenda zilei mult timp de acum încolo.Răspunsurile sunt desigur doar simple păreri, dezamăgiții caută vinovați, iar câștigătorii caută adepți, posturi, etc….

Ideea este că,  cel puțin pentru următorii patru ani, Partidul Republican va conduce America, poate că aceasta-i cheia succesului celui mai Showman  candidat și câștigător al alegerilor. Donald Trump este posibil să fi pierdut enorm  când a deschis gura la ultimul discurs-acela de învingător, pentru că a fost un discurs ambiental, mesaje plate și prăfuite, mulțumiri în toate părțile și doar pace și iubire între popoare a lipsit… Dealtfel, Partidul Republican trebuia să liniștească planeta prin vocea candidatului… era inutil să continue un show care nu mai produce, cum era inutil să-și fi ales un candidat care să nu fi avut o soție din fosta Iugoslavie dezmembrată în mandatul lui Bill Clinton, cum era inutil să trezească noi polemici cu Putin sau să caute în coarne dinastiei Bush, care nu a fost favorita middle-société din Statele Unite… așa cum inutil ar fi fost și un mesaj dur religios… Fostul om de presă, investitor și om de afaceri, Donald Trump a ajuns astfel în Aula Magna a lumii. De felul cum cum va conduce Senatul, să sperăm că nu ne va reaminti de Nero sau Caligula, s-ar putea chiar să fie o “mare dezamăgire”, comportându-se anormal de mediocru încât biletele la marele spectacol al jandarmului mondial să nu se vândă în totalitate, pentru că de mai bine de două veacuri…  ca la Ei la… nimenea!

Epilog: „Vreau să vă spun ceva foarte clar: Nu vă faceţi griji de presiunile americane asupra Israelului. Noi, poporul evreu, controlăm America şi americanii o ştiu”.  Ariel Sharon

 Anca Bica Bălălău

Nota redacţiei:

Discursul lui Donald Trump după câştigarea alegerilor :

“Îmi cer scuze că  v-am facut să  mă aşteptaţi. Am avut de rezolvat lucruri complicate. Mulţumesc foarte mult.

Tocmai ce am primit un telefon de la Hillary Clinton. Ne-a felicitat pe noi toţi, pentru victorie. A fost o campanie dură, a luptat din greu. Hillary a luptat din greu şi mult timp şi îi sunt recunoscător pentru treaba făcută. Vorbesc serios.

E timpul ca America să se unească. E timpul ca noi să fim uniţi, e timpul. Voi fi preşedintele tuturor americanilor, acest lucru e important pentru mine.

Celor care nu m-au sprijinit, şi au fost câţiva, le transmit că am nevoie de ajutorul vostru ca să unificăm ţara noastră mareaţă.

Aşa cum am spus, nu am avut o campanie, ci o mişcare la care au contribuit milioane de oameni care işi iubesc ţara şi vor un viitor mai bun.

Este o mişcare formată din americani de toate culorile, originile şi credinţele, care vor respect din partea guvernului şi vă promit că guvernul îşi va servi cetăţenii.

Lucrând împreună, vom începe sarcina urgentă de a reconstrui ţara şi visul american. Mi-am petrecut viaţa făcând afaceri şi cautând profitul în intreaga lume. Vreau să fac asta pentru ţara noastră. Avem un potenţial uriaş. Fiecare american va avea şansa  să  îşi îndeplinească potenţialul. Ţara noastră nu va mai fi uitată.

Vom repara oraşele şi reconstrui oraşele, podurile, şcolile, spitalele, infrastructura.

Ne vom ocupa de veteranii noştri, în sfârsit, care au fost aşa loiali. Am cunoscut aşa de mulţi şi momentele petrecute cu ei au fost printre cele mai luminate.

Vom folosi talentele oamenilor noştri în beneficiul tuturor.

Avem un plan economic grozav. Ne vom înţelege cu toate naţiunile care sunt dispuse să se înţeleagă cu noi şi vom avea cea mai puternică economie. Nu vom face compromisuri.

Vom lua destinul ţării în mâinile noastre şi vom visa la lucruri măreţe, frumoase, din nou.

Vreau să  spun lumii întregi că, în timp ce vom pune interesele SUA pe locul 1, vom fi corecţi cu toată lumea. Vom căuta un limbaj comun, nu ostilitate.”

Donald John Trump s-a născut pe 14 iunie 1946, în Queens, New York şi este Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, care va fi învestit în funcție la 20 ianuarie 2017. Este investitor și om de afaceri american, vedetă de televiziune, om politic și autor de cărți de literatură motivațională. În ziua de 9 noiembrie 2016 a devenit președintele Statelor Unite ale Americii, câștigând campania electorală împotriva contracandidatei sale Hillary Clinton. Președinte și CEO (director general executiv) al companiei The Trump Organization, o companie imobiliară americană. Trump este, de asemenea, fondatorul Trump Entertainment Resorts, companie ce operează numeroase cazinouri și hoteluri din întreaga lume. Este gazdă și coproducător al emisiunii TV Ucenicul (en “The apprentice”), lansată în februarie 2004 de NBC.

 Donald este al patrulea din cei cinci copii ai lui Frederic Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit în New York City, care l-a și influențat în viitoarele afaceri. După absolvirea școlii de business Warton School a Universității din Pennsylvania, în 1968 s-a alăturat companiei tatălui său, The Trump Organization. Începând cu renovarea Commodore Hotel în Grand Hyatt, alături de familia Pritzker, Donald a continuat cu Trump Tower din New York și cu multe alte proiecte rezidențiale. Trump se va extinde, ulterior, în sectorul transporturilor aeriene (cumpărând rutele Eastern Shuttle), și cazinouri în Atlantic City, inclusiv Taj Mahal Casino, a familiei Crosby, pe care l-a falimentat. Această expansiune, atât personală cât și în afaceri, a dus la îndatorare. Mare parte din știrile despre el, de la începutul anilor ’90, mediatizau problemele sale financiare, aventura extraconjugală cu Marla Maples, fapt ce a dus la divorțul de prima lui soție, Ivana Trump. Situația sa financiară și faima au cunoscut o renaștere spre sfârșitul anilor ’90. În 2001, el a terminat construcția Trump World Tower, un turn rezidențial de 72 etaje, vizavi de sediul ONU. De asemenea, a început construcția Trump Place, un complex de clădiri de-a lungul râului Hudson. Trump deține, în prezent, câteva milioane de metri pătrați de proprietăți din Manhattan și rămâne o figură majoră în domeniul imobiliar în Statele Unite și o mare celebritate pentru expunerile sale proeminente în mass-media. Conform topului Forbes al miliardarilor lumii, Donald Trump se situează pe poziția 488, cu o avere estimată la 2 miliarde de dolari americani.

Cele mai citite

Related Articles