Cea mai mare companie de electricitate din Grecia a decis să vândă o participaţie de 24% din operatorul reţelei energetice a ţării

Societatea Publică de furnizare a Energiei Electrice din Grecia (Public Power Corporation-PPC) – cea mai mare companie de electricitate de pe terotoriul grec – a deciş la începutul acestei săptămâni, să vândă o participaţie de 24% din operatorul reţelei energetice a ţării, ADMIE, companiei chineze State Grid, într-o tranzacţie de 320 de milioane de euro, tranzacţie care stimulează legăturile comerciale între cele două naţiuni.

Consiliul de Administraţie al companiei de stat PPC a informat că oferta venită de la firma chineză a fost cea mai ridicată. Totodată, o firmă italiană a concurat pentru o participaţie de 24% în ADMIE, dar preţul a fost mai scăzuţ a anunţat PPC.

Preşedintele grec al companiei, Manolis Panagiotakiş a afirmat: „În ciuda concurenţei reduse, din moment ce legea limitează sever companiile care pot participa (la astfel de tranzacţii), iar termenul limită este scurţ preţul este în conformitate cu vânzări similare ale întreprinderilor de transport a energiei electrice din Europa”.
În contextul cerinţelor pe care Grecia trebuie să le îndeplinească faţă de creditori (Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional) şi din cauza bail-out-ului, PPC este obligat să vândă în totalitate participaţia sa din cadrul ADMIE sau să le transfere statului elen în 2017.
Acţionarii PPC au programat o conferinţă pe 24 Noiembrie, pentru acordul final în privinţa încheierii vânzării.
În luna septembrie, PPC a semnat un acord cu firma China Machinery Engineering Corporation (CMEC), pentru a construi o centrală electrică în valoare de 1 miliard de euro in Grecia. La puţin timp după, compania de transport maritim China Cosco Holdings Co a finalizat achiziţionarea pachetului de 51% al celui mai mare port din Grecia – Pireu.
Conform acordului semnat în Aprilie între Cosco şi Agenţia de Privatizare din Grecia (HRDAF), grupul chinez va plăti 280,5 milioane de euro (312,5 milioane de dolari) pentru a cumpăra 51% din portul Pireu.
În următorii cinci ani, Cosco va achiziţiona încă 16%, cu suma de 88 de milioane de euro, după ce va finaliza investiţii de 300 de milioane de euro în Portul Pireu. Luna trecută, grupul chinez a anunţat că va investi până la 500 de milioane de euro pentru a moderniza portul.

De același autor

Related Articles