[FOTO] N. Stroe şi V. Vasilache – simbolul de a fi trăit şi de a fi murit prieteni!

88 de ani alături de poporul român, 88 de ani Radio România a ținut candela cuvântului și spiritului românesc aprinsă, chiar și atunci când furtunile vremurilor au încercat să-i tulbure vâlvătaia, prin bezna timpului a fost Lumina care a călăuzit destinele unui popor, coagulându-i valorile și spiritul național. Radio România este istoria ce pune bazele veșniciei unei conștiințe-românismul din al cărui trup purtăm ADN-ul ce ne înalță ca națiune.

Fiecare generație are un legământ de onoare cu radioul românesc, fiecare cetățean este legat de o emisiune preferată, fiecare artist, sportiv sau orice om de cultură se recunoaște în șansa ce i-a fost oferită de radioul poporului, a cărui unică voce răzbătea printr-un difuzor, aparat de radio, pentru ca în ultimile timpuri dezvoltarea tehnologiei să-l facă accesibil în orice împrejurare.

Din paleta emisiunilor a căror nostalgie ne cuprinde să ne reamintim de „Ora Veselă”.

Emisiunea  de divertisment transmisă de Radio România și realizată de Teatrul Național Radiofonic, al cărui debut a avut loc la Radio București pe 9 ianuarie 1929 și avea 10 – 15 minute. Primele emisiuni au fost scrise și interpretate de actorul Ion Manu. Prima cronică a fost monologul în versuri Limbă și moravuri.

„Ora Veselă”  a cunoscut consacrarea  prin vocile a doi mari artişti de revistă, N. Stroe şi V. Vasilache”, un cuplu iubit și admirat, care a lăsat în patrimoniul spiritual amintiri de nedescris. N. Stroe şi V. Vasilache au jucat împreună, au făcut un film, au făcut muncă obligatorie în anii ’40 (Stroe ca titular, iar Vasilache, din solidaritate cu Stroe…), iar într-o duminică de 1 octombrie a anului 1932 l-au convins pe directorul Radiodifuziunii, profesorul Gheorghe Mugur – tatăl reputatului regizor de teatru de mai târziu Vlad Mugur – să apară «pe viu», într-o emisiune de jumătate de oră, devenită celebră – «Ora Veselă». Stroe şi Vasilache reprezintă pentru Teatrul românesc de Revistă nu numai cuplul de artişti geniali, de mare talent, ci şi simbolul unei prietenii. Ei rămân în istoria Revistei româneşti nu numai prin valoarea artei lor, ci, mai presus de orice, cu gestul – care mi se pare incomensurabil – acela de a fi trăit şi de a fi murit prieteni!

Numeroși actori au colaborat la această emisiune, dintre care amintim pe  Alexandru Giugaru, Grigore Vasiliu-Birlic, Radu Beligan, Costache Antoniu, Toma Caragiu, Amza Pellea, Octavian Cotescu, Draga Olteanu-Matei, Dem Rădulescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Florin Piersic, etc.De remarcat  că marele actor George Constantin,  care refuza orice interviuri, mărturisea  Aurel Storin, totuşi, s-a întâmplat o dată, e drept că numai o singură dată, când a acceptat să apară la… «Unda Veselă» sau  «Ora Veselă»!”

Aurel Storin, al cărui talent s-a consacrat tot prin Radio România , a fost scriitor și a scris printre altele „Farmecul discret al Teatrului de Revistă” şi „Teatrul de Revistă 1919-2000, De la Cărăbuş la Savoy”, dar și poet, dramaturg, autor de comedii muzicale şi librete pentru teatrul de operetă, secretar literar al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, devenind un veritabil specialist în domeniu.A fost  autorul textelor a peste 400 de melodii, între care „Lalele, lalele” şi „Să mori de dragoste rănită”.

Radio România este istoria ce pune bazele veșniciei unei conștințe-românismul din al cărui trup purtăm ADN-ul ce ne înalță ca națiune. 88 de ani de istorie pe calea undelor, înseamnă pentru fiecare cetățean respect, onoare și altruism, toate în spiritul limbii române, înseamnă Radio România !

Anca Bica-Bălălău

Cele mai citite

Related Articles