Uniunea Creatorilor de Emisiuni Radiofonice – împotriva eliminării taxei radio-tv

SCRISOARE DESCHISĂ

Către Administrația Prezidențială
Domnului Președinte Klaus Iohannis

Stimate Domnule Președinte,

Uniunea Creatorilor de Emisiuni Radiofonice (UNCER) se adresează Dumneavoastră, în calitate de garant al respectării Constituției, cu solicitarea de a nu promulga legea care anulează taxa radio-tv. Această lege aduce grave prejudicii autonomiei și independenței editoriale ale Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune, fiind în detrimentul cetățenilor, democrației și a misiunii publice asumate.
Prin întreaga lor activitate, media publice  trebuie  să asigure pluralismul, libera exprimare a ideilor și opiniilor, libera comunicare a informațiilor, precum și informarea corectă a opiniei publice. Din această perspectivă, autonomia și independența editorială ale serviciilor publice de radio și televiziune trebuie garantate prin lege și ocrotite de orice ingerințe ale autorităților publice, precum și de influențele oricăror partide, formațiuni social-politice, sindicale, organisme comerciale și economice sau grupuri de presiune.
Prin eliminarea taxei radio-tv și finanțarea integrală de la bugetul de stat se elimină legătura directă între publicul beneficiar și Radio România/TVR. Atenționăm asupra pericolului real ca cele două servicii publice să devină societăți guvernamentale, lipsite de autonomie, independență și de credibilitate în exercitarea misiunii lor publice, precum și în susținerea unei societăți unite și democratice.
Ca realizatori de emisiuni, preocupați de a ne îndeplini misiunea cu devotament și profesionalism, suntem profund îngrijorați de consecințele unei astfel de legi, prin care există riscul subordonării media publice și  exercitarea controlului politic asupra deciziilor editoriale.
Ca urmare a celor argumentate, dar și cu speranța recunoașterii profesionalismului jurnalistic extercitat cu bună-credință, în slujba cetățenilor, vă solicităm să nu promulgați această lege.

Consiliul Director
UNCER

De același autor

Related Articles