Cutremure mari sunt aşteptate în următoarea perioadă în Italia

264

Cutremurul care a lovit duminică centrul Italiei nu este o replică, ci este vorba de cutremure care se declanşează reciproc, iar acest fenomen va continua în săptămânile şi lunile următoare, a declarat seismologul francez Pascal Bernard.

Potrivit acestui expert de la Institutul de fizica globului de la Paris, replicile sunt de magnitudine mai mică decât de obicei. În cazul cutremurului de duminică, este vorba un ruperea unui segment de falie vecin cu cel care a declanşat mişcările de acum câteva zile în această regiune şi, de asemenea, cu cel care a provocat seismul din august anul trecut. Transmiterea tensiunilor, a forţelor tectonice continuă de la un segment la altul.

În Italia plăcile tetonice sunt foarte segmentate, astfel încât acestea se rup bucată cu bucată, în loc de o rupere pe o arie mai mare şi, din acest motiv, ne putem aştepta ca zguduirile să continue în săptămânile viitoare, cu magnitudini de 5,5 sau 6, a mai spus expertul într-un interviu pentru AFP, citat de televiziunea publică.

Regiunea a fost deja lovită de mai multe cutremure încă de la sfârşitul lunii august. Cel din august a provocat aproximativ 300 de decese, în timp ce cele două cutremure din 26 octombrie au provocat doar pagube materiale.

sursa info : gandul.info