Turnul Eiffel „Made in Resita – Romania” ?
Alături de legenda că oţelul din care a fost construit Turnul Eiffel ar fi provenit de la Reşiţa, o altă legătură românească cu simbolul Parisului a fost intens mediatizată. Este vorba de metoda de îmbinare prin nituri, pe care Gustave Eiffel ar fi preluat-o de la un inginer român, Gheorghe Pănculescu.
Articolele scrise pe tema contribuţiei româneşti la Turnul Eiffel sunt preluate şi distribuite intens pe reţelele sociale, fiind un mod autentic de a demonstra cât de importanţi suntem ca români.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 31 octombrie 2016, 10:42 / actualizat: 1 noiembrie 2016, 12:57
Oţelul reşiţean şi metoda inginerului Pănculescu, fără de care nu s-ar fi construit simbolul Parisului sunt două legende care iscă discuţii aprinse de fiecare dată când sunt aduse în actualitate. Acesta este şi motivul pentru care un profesor de istorie din Vălenii de Munte, locul de baştină al inginerului Pănculescu, a decis să cerceteze temeinic contribuţia înaintaşului său la ridicarea celebrului monument. Profesorul Ion Bocioacă a adunat toate datele la care a avut acces şi a scris o carte “Gheorghe Pănculescu, legendă şi adevăr”, la baza căreia au stat şi foarte multe documente donate de către un urmaş a lui Pănculescu, pe nume Marian, care i-a pus profesorului la dispoziţie un geamantan cu scrisori şi acte ce au aparţinut inginerului român.
Bocioacă spune că toată această poveste ar fi fost stârnită de către un ziarist, în anul 1971, în ziarul „Flamura Prahovei” unde a publicat un articol intitulat „Turnul Eiffel şi linia ferată Ploieşti-Predeal” referindu-se la vizita prof. Eugen Stănescu, director adjunct al Muzeului de Istorie şi Arheologie din Prahova, la Paris unde ar fi cercetat arhivele Eiffel şi a dat peste documentul „Communication sur les travaux de la tour de 300 m”, unde ar fi menţionată inovaţia făcută de Pănculescu şi s-ar recunoaşte rolul său crucial pentru finalizarea turnului. Bocioacă susţine în cartea sa, că numele lui Pănculescu şi niciun alt detaliu despre metoda sa nu apar în opera citată. ”Se spune că în Communication sur les travaux de la tour de 300 m, în 1887, Eiffel ar fi menţionat că nu putea să ridice turnul doar în doi ani, două luni şi nouă zile fără creaţia românului Gheorghe Pănculescu.
Multă vreme lumea nu a ştiut şi a zis că Pănculescu a construit Turnul Eiffel. Am răsfoit cartea pagină cu pagină. Are pagini cu mulţumiri, cu invitaţii, cu contribuţii, cu absolut tot şi nu apare nimic despre Pănculescu”, spune Bocioacă Aurel Vasilescu, profesor la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti susţine teoria lui Bocioacă şi meţionează că a cercetat varianta contribuţiei lui Pănculescu la Turnul Eiffel şi nu este adevărată. “Eu m-am confruntat cu această dilemă: este adevărat sau sunt exagerări(…) Din păcate numele lui Pănculescu nu este menţionat în această lucrare şi ca urmare afirmaţia frapantă despre contribuţia românului nu a fost probată.
De altfel, rezultatul corespondenţei mele şi a discuţiilor telefonice cu documentariştii angajaţi la muzeul turnului Eiffel a fost negativ, privind menţionarea lui Pănculescu ca angajat a lui Eiffel.”, arată prof. dr. Vasilescu chiar în introducerea cărţii scrise de Bocioacă. Nici pe site-ul oficial al Turnului Eiffel, nu există nicio referire la contribuţia lui Pănculescu şi nici în ceea ce priveşte oţelul provenit de la uzilele Reşiţa.
sursa info: adevarul.ro
sursa foto: cunoastelumea.ro