Abia după prăpăd s-au pus pe treabă. Exemplu că se poate şi altfel!

Abia după ce au văzut prăpădul făcut de pâraiele care au ieşit din matcă, angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin s-au pus pe treabă.

Au fost făcute lucrări de curăţare a pârâului Sodol în municipiul Reşiţa, care de la ultima reprofilare din anul 2010, în amonte de vărsarea lui în Bârzava, s-a colmatat în proporţie de 20-25%, fapt ce mărea riscul de inundabilitate al cartierului Minda şi de decolmatare şi reprofilare a pârâului Ţerova în amonte de podul drumului de centură, lucrare realizată prin 10.000 de metri cubi de terasamente şi care scade inundabilitatea zonei industriale. S-au mai completat terasamente de îndiguire a râului Caraş la Mercina care punea în pericol drumul judeţean şi digul din Vrani. A fost reprofilat râul Timiş la Caransebeş în zonele cu eroziuni ce puneau în pericol stabilitatea clădirilor, blocurilor şi unităţilor economice şi administrative, şi a fost îndepărtată vegetaţia formată pe malurile pârâul Potoc în amonte şi aval de strada Tudor Vladimirescu.

Pentru asigurarea scurgerii pârâului Petroşniţa prin localitatea cu acelaşi nume, a fost decolmatat pârâul Petroşniţa prin excavarea a 7.000 de metri cubi de aluviuni. O altă lucrare executată pe bază de protocol cu primăria din comuna obreja a fost decolmatarea pârâului Axin la Iaz unde erau în pericol de inundare 25 de case şi un tronson din drumul naţional Caransebeş-Haţeg. În fine, se vor face completări de terasamente la digul de pe malul drept pe râul Bârzava la Şoşdea. Cu toate că supraînălţarea digului este prevăzută în investiţia de amenajare a râului Bârzava aflată în curs de promovare, Sistemul de gospodărire a Apelor caraş-Severin lucrează în prezent la ridicarea nivelului digurilor pentru ca la o posibilă viitură să nu se inunde pentru a treia oară în ultimii 11 ani, localitatea.

Totodată Administraţia de Apă Banat are prevăzut în programul de investiţii pentru caraş-Severin atât lucrări cu finanţare de la bugetul de stat pe râurile Oraviţa, Mehadica, Dognecea mare, Bârzava, cât şi lucrări cu finanţare din surse proprii pe pârâul Valea Domanului şi pârâul Valea Bolvaşniţa. (Daniela Tudor)

De același autor

Related Articles