Richard Burnley, director juridic EBU: Finanţarea Radioului şi Televiziunii de la buget, cea mai rea soluţie posibilă

Finanţarea serviciilor publice de Radio şi Televiziune de la bugetul de stat este cea mai rea soluţie posibilă, susţine directorul juridic al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune, Richard Burnley, aflat zilele acestea la Bucureşti. Într-o declaraţie pentru Televiziunea Română, el şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu proiectul de lege iniţiat de liderul PSD, Liviu Dragnea, privind eliminarea mai multor taxe, printre care taxa radio-tv. Richard Burnley a solicitat Parlamentului să nu voteze documentul.

Richard Burnley: Sunt foarte îngrijorat să aud ce se întâmplă. Abonamentul radio-tv nu este o taxă, este contribuţia foarte importantă a societăţii la finanţarea serviciilor publice de Radio şi Televiziune. Încercarea de eliminare a acestui abonament creează mari îngrijorări, pentru că unele practici de până acum ne arată că cea mai bună soluţie pentru finanţarea Radioului şi Televiziunii Publice este abonamentul. În acest fel, cele două servicii sunt pe deplin independente şi se creează o relaţie cu publicul, care este proprietarul acestor două media.

Amintim că proiectul de lege privind anularea, de la 1 ianuarie 2017, a 102 taxe nefiscale, între care şi taxa radio-tv, a primit aviz favorabil de la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor şi urmează să fie examinat şi în Comisia de buget-finanţe. Într-un comunicat de presă, Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune a transmis că nu susţine această iniţiativă legislativă, care, odată aplicată, va avea rapid drept urmare scăderea calităţii actului editorial în detrimentul cetăţenilor români şi aducerea la zero a celor două instituţii media publice. La rândul său, Sindicatul Liber din SRR se opune proiectului şi susţine că această măsură reprezintă o încercare a politicienilor de a dobândi controlul editorial asupra Radioului şi Televiziunii Publice.

Sursa: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI

Foto: EuropaWire.eu

De același autor

Related Articles