Iarnă în Retezat: Priveliște de basm pe cel mai înalt vârf al masivului

Retezatul şi-a schimbat înfăţişarea în ultimele zile, după ce primele zăpezi s-au aşternut peste cele mai înalte vârfuri ale sale.

Marea de nori acoperă tot mai des, o dată cu venirea toamnei, zona alpină a Masivului Retezat, iar imaginile surprinse de turiştii care s-au încumetat să urce în aceste zile pe cel mai înalt vârf, Peleaga (2.509 metri), sunt impresionante.

La apus, după primul viscol de iarnă, doar Lacul Bucura şi Vârful Peleaga se mai vedeau deasupra norilor, care acopereau pământul cât vedeam cu ochii. O singură şi ultimă rază, imensă, a luminat, într-un mod ciudat vârful Peleaga. Imediat s-a întunecat” spune Lucian Ignat, un fotograf din Hunedoara care a reuşit să imortalizeze peisajul impresionant al norilor care „au înghiţit” muntele.

Cei care vor să urce pe traseele montane din Retezat în aceste zile sunt sfătuiţi să se echipeze corespunzător: să poarte echipament adecvat expediţiilor pe munte, să se echipeze cu bocanci, rucsacuri, pelerine de ploaie sau impermeabile, pantaloni lungi şi haine groase. „Un cort simplu nu i-ar ajuta prea mult, iar refugiul Bucura ar putea fi ocupat. Temperaturile pot scădea chiar şi la minus zece grade Celsius, chiar dacă la şes e încă toamnă” a adaugat Lucian Ignat. Crestele montane au fost acoperite cu zăpadă, spulberată de vânt, iar accesul pe unele vârfuri se mai poate face doar cu colţari la bocanci.

Peleaga este vârful cel mai înalt din Munţii Retezat şi al şaptelea vârf muntos din România. Pe vreme bună oferă o privelişte impresionantă a munţilor Retezat. Accesul pe vârf se poate face din mai multe direcţii: dinspre Şaua Pelegii, dinspre Curmătura Bucurei sau dinspre Lacul Bucura. (FOTOGRAFII: Lucian Ignat)

Sursa: zhd.ro

De același autor

Related Articles