Apicultorii din Caraş-Severin aşteaptă cu disperare ajutorul de minimis

Disperare în rândul apicultorilor din Caraş-Severin. În prag de iarnă aceştia aşteaptă subvenţiile pentru salvarea de la pieire a familiilor de albine.

Crescătorii de albine din Caraş-Severin trec printr-o perioadă foarte dificilă, în condiţiile în care producţia meliferă de anul acesta a fost una extrem de slabă, iar subvenţiile de minimis de la bugetul de stat pentru întreţinerea stupilor întârzie să apară. În ceea ce priveşte sprijinul financiar de la Guvern acesta va fi cu 30% mai mic faţă de cum declara în urmă cu 3 luni Ida Şuţa – vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din Caraş-Severin, el aflându-se încă în fază de proiect pe masa guvernanţilor. Apicultorii spun că în condiţiile de faţă, nu ştiu cum vor ieşi cu familiie de albine din iarnă, pentru că au început deja hrănirea acestora, dat fiind faptul că temperaturile din această perioadă sunt extrem de scăzute, iar producţia meliferă a fost aproape nulă.

Apicultorii reclamă că ajutorul de minimis, în valoare de 15 lei/ familia de albine, promis de Ministerul Agriculturii, este foarte mic în comparaţie cu nevoile crescătorilor de albine, mai ales în contextul unui an apicol dezastros.

Vă reamintim că, în evidenţele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din Caraş-Severin figurează în prezent o mie de apicultori cu peste 50 de mii de familii de albine. (Hardy Cvoica)

Foto: arhiva

Cele mai citite

Related Articles