Cum a fost posibil accidentul dramatic în care un om de afaceri a căzut de la 3.000 de metri. Specialist: „Fiecare paraşutist are asupra lui două paraşute“

Vlad Lupaş (27 de ani), directorul comercial al unui lanţ de restaurante din ţară şi străinătate, a murit sâmbătă în urma unui salt cu paraşuta din avion de la 3.000 de metri. Poliţiştii clujeni şi o echipă de la Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile au deschis anchete. Bărbatul avea doi copii, iar al treilea era pe drum.

O sâmbătă de relaxare s-a transformat într-o tragedie în judeţul Cluj: un paraşutist a murit după ce a sărit de la 3.000 de metri altitudine, dintr-un avion uşor, şi nu i s-a deschis paraşuta. Tânărul avea 27 de ani, se numea Vlad Lupaş şi era unul dintre fondatorii lanţului de restaurante Salad Box.

Făcea paraşutism de 6 ani, avea circa 400 de salturi la activ şi era unul dintre cei mai buni paraşutişti de la Clubul Sportiv SkyDive Transilvania, ce-şi desfăşoară activitatea pe aerodromul de la Luncani. Soţia sa era şi ea amatoare de paraşutism, dar nu a mai sărit în ultimele luni – spun prietenii – pentru că e însărcinată cu al treilea copil.

Ce zice instructorul de la clubul unde zbura

Vlad Lupaş a zburat sâmbătă pentru ultima oară de pe aerodromul Luncani, la Clubul Sky Dive Transilvania, într-un avion mic cu o capacitate de patru persoane. Doru Baciu, preşedintele Asociaţiei Club Sportiv Skydive Transilvania, instructor de paraşutism, ne-a declarat iniţial că este vorba de un „incident ce a dus la un accident“:

„I s-a deschis accidental paraşuta de rezervă şi l-a scos din avion“.  „Mi-a fost elev. Dureroasă pierdere. Şi prieten. Cam 99% dintre toţi care vin aici suntem prieteni“, afirmă Doru Baciu. Potrivit acestuia, Vlad Lupaş era unul dintre cei mai buni paraşutişti de la club. Avea circa 400 de salturi la activ.

Întrebat ce ştie despre nenorocire, acesta a spus că el a sărit cu paraşuta chiar înaintea lui Vlad: „În prima fază, s-a identificat că s-a deschis paraşuta accidental, în avion, şi a fost smulsă de curenţii de aer. Paraşuta de rezervă. (…) Că atunci când a fost smuls de curentul de aer, a smuls paraşuta afară, l-a smuls şi pe el afară şi s-ar fi lovit de fuselaj“, zice acesta. Baciu a trecut printr-un incident similar în 2004, dar atunci paraşuta i-a rămas deschisă şi a zburat.

Filmul tragediei

Un şofer care trecea pe DN1 a sunaţ în jurul orei 11.00, la 112, anunţând nenorocirea. Purtătorul de cuvânt de la ISU Cluj, Andrei Biriş, a spus că un echipaj de pompieri a fost trimis la Luncani în urma apelului, dar a fost chemat înapoi după ce s-a aflat că o ambulanţă se afla în zonă şi a fost redirecţionată spre locul accidentului. Medicii ajunşi nu au mai putut face nimic pentru tânăr. „Bărbatul a fost găsit fără semne vitale“, a declarat şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Cluj, Horea Simu.

La faţa locului au ajuns şi poliţiştii. Purtătorul de cuvânt al IPJ, Daniel Graur, ne-a declarat că s-a deschis un dosar in rem pentru ucidere din culpă în cazul tânărului paraşutist, scrie adevarul.ro.

Vestea i-a şocat pe toţi

Vestea a venit ca un şoc pentru familie. Mama paraşutistului nu-şi putea stăpâni lacrimile ieri la locul tragediei.

Nici prietenilor şi cunoştinţele tânărului nu le vine să creadă că s-a petrecut o astfel de nenorocire. Unii au postat mesaje emoţionante pe pagina de Facebook a soţiei paraşutistului.

Cele mai citite

Related Articles