Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici au intrat în Postul Crăciunului

811

Postul Crăciunului, al doilea ca importanţă după postul Paştilor, începe astăzi şi se va încheia în 24 decembrie.

În cele 40 de zile, cei care postesc se pot hrăni doar cu produse vegetale, fără carne şi produse lactate, iar în toate zilele de sâmbătă şi duminică au dezlegare la peşte. Postul Crăciunului, numit și al Sfântului Martin ori Postul Ignatului, sau Advent, este o perioadă precedentă Crăciunului care variază de la patru la șase săptămâni aproximativ, în funcție de rit și loc.

Postul Crăciunului este primul post din anul bisericesc şi ultimul din cel civil. Conform tradiției, Postul Crăciunului este unul al bucuriei, pentru pregătirea credincioşilor în vederea întâmpinării marelui Praznic al Naşterii Domnului.

Care este însă scopul postului şi rolul acestuia în viaţa fiecărui credincios, de ce posteşte omul aflăm de la părintele Petru Berbentia – parohul Bisericii Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din cartierul reşiţean Lunca Bârzavei:

“Postul însemnează defapt o reţinere. Nu toţi cei care nu consumă carne sunt postitori. Postul trebuie să opereze în fiecare suflet o schimbare. Dacă nu te face mai bun, mai înţelegător faţă de semenii tăi, mai aproape de rugăciune; dacă Postul nu te transformă atunci rămâne doar un regim alimentar. Aş spune că e o perioadă în care trebuie să ne curăţăm ieslea sufletului, să scoatem afară paiele murdare, să aşternem aşternut nou pentru al primi pe Hristos aşa cum se cuvine atunci când se naşte pentru a noastră mântuire.”

Conform tradiției, stabilite cu timpul în Biserică, Postului Crăciunului este de asprime mijlocie, fiind un post al bucuriei. De aceea, pe lângă abținerea de la mâncărurile „de dulce” și alte renunțări, Biserica propune un program liturgic în care un loc special îl ocupă colindele tradiționale.

Postul Crăciunului aminteşte de postul patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. După cum aceştia au postit în vederea venirii lui Mesia, creştinii de astăzi nu o mai fac. Reporterii Radio Reşiţa au stat de vorbă cu unii dintre ei şi au aflat:

“Nu prea ne pregătim că suntem bătrâni şi nu putem să ţinem, ce să facem, să ne ierte Dumnezeu”.

“Nu postesc, aşa că nu mă pregătesc”.

“Eu mă pregătesc prin rugăciune, citirea Sfintei Scripturi. Postul înseamnă oprirea păcatelor, curăţarea sufletului şi mâncăruri mai slabe. Mă abţin de la carne, lapte, untură, ouă numai aşa fructe, legume…” 

Amintim că, Biserica a rânduit ca în Postul Crăciunului în fiecare dintre sâmbetele şi duminicile cuprinse între 21 noiembrie, Intrarea Maicii Domnului în Biserică respectiv 20 decembrie la pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul, să fie dezlegare la peşte.

În ultima zi a Postului Crăciunului, data de 24 decembrie, numită Ajunul Crăciunului, credincioşii aşteaptă preotul să le aducă vestea Naşterii Mântuitorului, în felul acesta cinstind marea sărbătoare care va să vină. (Hardy Cvoica)

Foto: arhiva