[FOTO] La Văliug este kirwait-ul etnicilor germani, de sărbătoarea Bisericii Romano-Catolice

822

În comuna cărăşană Văliug va avea loc astăzi, 30 septembrie Kirwait-ul (n.r. Kirchweih) sau sărbătoarea de hram a Bisericii Romano-Catolice din localitate. Conform tradiţiei etnicii germani organizează un alai al portului popular pe străzile comunei, ridică „Pomul Belşugului” şi organizează o suită de dansuri şi un bal în costume tradiţionale şvăbeşti.

În Anul Centenarului, în care se marchează şi cei 300 de ani de la prima colonizare a Banatului, se sărbătoreşte şi cel de-al 157 – lea hram al lăcaşului de cult din Văliug cu hramul Sfântului Francisc de Assisi – ocrotitorul comunităţii, a declarat pentru Radio Reşiţa Camelia Duca – din partea organizatorilor.

“Consacrată la 23 octombrie 1861 de episcopul Alexandru Bonnaz, aşezată sub protecția Sf. Francisc de Assisi – ocrotitorul întregii comunități, biserica ridicată în stil neo-gotic adună, an de an, în ultima duminică a lunii septembrie creştini, indiferent de confesiune, într-o sărbătoare a spiritualității, a toleranței, a bunei convieţuiri şi a înţelegerii, repere în fapt definitorii pentru comunitatea bănățeană, în general şi pentru cea a Banatului de Munte, în special”, subliniază Camelia Duca, directorul Societăţii pentru Cultură METARSIS.

Programul evenimentului:

– 13.30 program susținut de fanfara Bergwerkskapelle din Steierdorf
– 14.00 paradă cu fanfara și ridicarea pomului de Kirchweih
– 15.00 Sfântă Liturghie de Hram
– 16.00 program de dansuri populare germane susținut de formații din Tirol și Reșița ale Forumului Democratic al Germailor din județul Caraș-Severin.

Evenimentul este organizat de Societatea pentru Cultură METARSIS, Primăria Văliug şi Forumul Democratic al Germanilor din Banatul Montan.

(Hardy Cvoica)