[AUDIO] Şoferii care încalcă legislaţia rutieră pot sta liniştiţi. Legea e de partea lor

292

Conducătorii auto care pun în pericol traficul rutier nu pățesc mare lucru, dacă infracțiunea nu este surprinsă cu radarele omologate ale poliţiei. Așa spune legea. Şeful Serviciului rutier Caraş-Severin, comisar șef Decebal Davidoiu, a declarat pentru Radio Reșița că nici măcar imaginile surprinse de camerele de supraveghere instalate în localităţi nu sunt de folos. El este nemulțumit de deficiențele legislative cu care se confruntă zilnic.

„Prevederile legislative mă obligă să iau în seamă numai înregistrările efectuate cu mijloace proprii, certificate. Omologate şi certificate metrologic. Sperăm într-o schimbare legislativă pentru că în alte state civilizate, praba video este probă video, indiferent de unde provine”.

Avocatul Cosmin Bolosin susţine contrariul şi îşi apără clienţii cu legea în mână:

„Nu poţi să vii cu imagini extrajudiciare şi să le depui la dosarul de judecată ca probă. Este ilegal. Nu au o valoare probatorie, dinainte bine stabilită. Legea, în România este foarte clară în acest sens.”

Cel mai recent caz a fost zilele trecute când un şofer de autocar a fost filmat în timp ce intră într-o depăşire fără să se asigure dacă din faţă nu vine nicio maşină. Nu lipsea mult să nu producă o tragedie. Cu toate acestea, pedeapsa nu poate fi aplicată, afirmă subcomisarul Dorin Ţugmeanu:

„Conducătorul auto a fost identificat, a fost invitat la sediul Poliţiei, audiat. S-a luat legătura şi cu conducerea societăţii respective (n.r. Pletl), doar că sancţionarea este extraordinar de dificilă pentru noi, atâta vreme cât filmarea nu este luată cu un aparat omologat şi certificat. Vorbim despre radarele noastre”.

În acest caz, şoferul sinucigaş a rămas doar fără loc de muncă pentru că patronul firmei de transport a crezut imaginile surprinse de participanţii la trafic.

„Deoarece nu toleram un astfel de comportament în trafic, şoferii noştrii fiind instruiţi în sensul respectării normelor de circulaţie şi siguranţă rutieră, fiindu-le impusă o conduită care să ofere pasagerilor condiţii de maximă siguranţă şi confort, şoferul în cauză nu se mai numără printre angajaţii noştri”, se arată într-un comunicat al firmei de transport persoane.

(Sebastian Dragomir)