MDR Leipzig sub conducerea lui Kristjan Järvi în cea de-a cincea seară RadiRo 2016

Marţi, 27 septembrie, a avut loc cel de-al cincilea concert din cadrul Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio “RadiRo”, cel mai important eveniment muzical al toamnei. Pe scena Studioului de concerte “Mihail Jora” au evoluat în această seară Orchestra Simfonică Radio “MDR” din Leipzig. La conducere s-au aflat Kristjan Järvi, dirijor principal al ansamblului amintit şi director de onoare al Festivalului RadiRo, ediţia a III-a.

Un reportaj de Radu Mihalache:

“Mi s-a părut fabulos!”

“Foarte rafinat interpretată. Foarte fină, ca o dantelă.”

“Excelent! Pianistul – excelent!”

“M-a hipnotizat dirijorul; cum se mişca, cum răspundea orchestra la fiecare mişcare. Pur şi simplu, mi s-a părut fabulos!”

Acestea sunt doar câteva dintre impresiile pe care le-am surprins aseară de la publicul care a fost prezent la cel de-al cincilea concert desfăşurat în cadrul Festivalului RadiRo. Pot spune că reproduc foarte fidel atmosfera din sală, unde am avut parte de o prestaţie spectaculoasă a Orchestrei Simfonice Radio MDR Leipzig – cel mai vechi ansamblu de acest tip din Germania – şi a dirijorului ei principal Kristjan Jarvi.

Seara s-a deschis hipnotic, cu lucrarea Variaţiuni pentru lemne, coarde şi claviaturi de Steve Reich, lucrare minimalistă aflată într-un contrast puternic cu următorul opus al serii – Concertul nr.4 în sol minor pentru pian şi orchestră op.40 de Serghei Rahmaninov. Solist a fost pianistul rus Denis Kozhukhin, cel care a adus în faţa publicului adevărate focuri de artificii.

Iată ce spunea artistul că a simţit pe scena Sălii Radio:

“Am fost foarte emoţionat pentru că a fost primul concert pe care l-am susţinut în România. Ştiu de la maestrul Dmitri Başchirov că publicul din Bucureşti este unul foarte bine pregătit. Îmi place foarte mult Sala Radio. Atmosfera din cadrul RadiRo este grozavă. E un festival nemaipomenit şi sper să revin într-o ediţie viitoare!”

A doua parte a serii a fost dedicată Simfoniei a IV-a în re minor op.120 de Robert Schumann, o altă lucrare cu o încărcătură emoţională aparte.

Despre primul său concert din această săptămână, Kristjan Jarvi, director onorific al Festivalului RadiRo, ne-a declarat:

“Mă bucur foarte mult să mă aflu din nou la Bucureşti, pentru că este un loc minunat, cu oameni minunaţi, muzicieni extraordinari şi un spirit foarte frumos. Mă bucur că mi-am adus aici orchestra şi a fost, cred eu, o seară foarte frumoasă. Am cântat Steve Reich; el este unul dintre eroii mei muzicali. Muzica lui a fost urmată de cea a lui Rahmaninov; am cântat Concertul a IV-lea cu Denis Kozhukhin, căruia i se potriveşte incredibil această muzică. După aceea am revenit la Schumann, care are o artă componistică atât de plină de viaţă şi de dragoste… este chiar şi nevrotic pe alocuri. Asta am încercat şi eu să aduc în faţa publicului astăzi.”

Câteva concluzii ne-a oferit la final criticul muzical Dumitru Avakian:

“Kristjan Jarvi este, într-adevăr, un dirijor din noua generaţie a muzicienilor care animă viaţa muzicală internaţională printr-un antren interior care este bazat pe un profesionalism foarte temeinic aşezat. Un concert absolut minunat! O probă de profesionalism.”

Cele mai citite

Related Articles