[AUDIO-FOTO] Sebastian Papaiani- Păcală al nostru- 3 ani de la despărțire!

Indiferent cât este de lungă sau de scurtă viața unui om, viața  artistul nu are vârstă. Trăiește prin personajele sale, primind aplauze și iubirea generațiilor de spectatori.

Astăzi, ne amintim de Sebastian Papaiani care  s-a născut într-o zi  25 august 1936, în Pitești, judeţul Argeş, dar Păcală al nostru s-a dus să îi readucă zâmbetul înapoi  lui Marinuș Moraru, pe 27 septembrie 2016, acum 3 ani  să nu-i lase singuri prin vămile morții nici  pe alți actori plecați înaintea sa… se ține de șotii și privindu-ne, parcă ne zâmbește șugubăț, mângâindu-ne prin lacrimile ploii.

Din păcate, în ultimul timp, prea mulți artiști români s-au înrolat în distribuția veșniciei, iar mâhnirea noastră, a celor văduviți de contemporaneitatea lor, aici pe pământ, parcă i-a întristat puțin… Și atunci aveau nevoie de cineva să îi înveselească și l-au luat și pe Păcală în distribuția veșniciei… Păcală, eroul  snoavelor populare românești, cunoscut pentru umorul și istețimea sa și întruchipat atât de frumos de regretatul Sebastian Papaiani.

Păcală al nostru a luat cu el  parcă toate glumele și snoavele prin care ne-a manipulat opt decenii, aici pe pământul românesc, care i-a dat nume și l-a adoptat în legenda umorului popular.

Nu cred că ei au dispărut, refuz să cred așa ceva, ei rămân prezenți

  Regizorul Iura Luncașu ne-a făcut o declarație în exclusivitate pentru ascultătorii Radio România  Reșița, mărturisind cu tristețe amintiri  despre întâlnirea cu actorul Sebastian Papaiani în serialul tv „Numai  iubirea”, a cărui regie a semnat-o:

„Eu fac parte din acea generație care la vederea unui mare actor, mă lipesc de ziduri. M-am întâlnit cu el în primul proiect al meu-Numai Iubirea- am fost fascinat că a acceptat să joace. Amintirile mele despre Sebastian Papaiani sunt extrem de plăcute, nu știu să caut un cuvânt să le definească, pentru că și el ca și mulți alții,  fac parte din generația care este denumită, nu întâmplător, Generația de Aur!

E foarte complicat să vorbesc despre astfel de oameni la trecut. Am rămas cu poveștile lor în cap, într-un fel sau altul nu-i văd ca fiind dispăruți. Erau profesioniști în adevăratul sens al cuvântului, ofereau sfaturi, dacă era nevoie, dincolo de rivalități, ca să iasă un lucru bine, pentru că aveau tot timpul în conștiință că se adresează unui public care are așteptări. Nu cred că ei au dispărut, refuz să cred așa ceva, ei rămân prezenți.”

„Cred că sunt un om bun, n-am făcut rău nimănui, cel puţin aşa mă consider. Sper că cei din jurul meu gândesc la fel despre mine”, mărturisea Sebastian Papaiani.

Prietenia cu regretatul Ștefan Iordache s-a împlinit atunci când a  cumpărat o casă, mai mult la insistenţele Mihaelei, soţia prietenului său, despre care mărturisea:

„Am o căsuţă, la Gruiu, 30 de kilometri de Bucureşti. Şi casa lui Ştefan e tot la Gruiu, iar cineva încearcă să facă un muzeu acolo. În acea casă, Ştefan şi-a avut insomniile, gândurile, durerile”…

Actorul Sebastian Papaiani a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.

În anul 2011, Sebastian Papaiani a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Capitală. “Împart bucuria şi emoţia cu dumneavoastră. Fără public nu se face nici teatru, nici film”, a spus  înainte să dezvelească steaua care i-a fost acordată pe Aleea Celebrităţilor.

Păcală s-a mutat în Ceruri, dar casa sufletului nostru este plină de amintiri:  în mijlocul ei o scenă  ca un adăpost pentru cei care și-au ascuns fără să știe nimeni copilăria în buzunar  și care au pornit să-și continue jocul în Veșnicie !

Anca Bica Bălălău

Nota redacției:

Filmul Păcală se află pe locul 2 în topul celor mai vizionate film românești din toate timpurile după cum atestă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România.

Actorul Sebastian Papaiani  rămas în memoria peliculei cu roluri în:

Un surâs în plină vară (1963) – Fanitza

Partea ta de vină (1963)

Dragoste la zero grade (1964)

Gaudeamus igitur (1965)

Balul de sâmbătă seara (1967) – Papă

Diminețile unui băiat cuminte (1967) – Fane

Brigada Diverse intră în acțiune (1970) – plutonierul Căpșună

Brigada Diverse în alertă! (1971) – plutonierul Căpșună

B.D. la munte și la mare (1971) – plutonierul Căpșună

Astă seară dansăm în familie (1972) – Alecu

Cu mîinile curate (1972) – Fane Oarcă

Ciprian Porumbescu (1973) – Voronca

Ultimul cartuș (1973) – Ilie Oarcă

Păcală (1974) – Păcală

Frații Jderi (1974) – comisul Ionuț Jder

Ștefan cel Mare – Vaslui 1475 (1975) – comisul Ionuț Jder

Toamna bobocilor (1975) – Pompei

Zile fierbinți (1975) – macaragiul Guriță

Roșcovanul (1976) – Lampă

Accident (1977) – reporter

Toate pînzele sus (serial TV, 1977) – Ieremia (ep. 1-12)

Iarna bobocilor (1977) – Pompei

Eu, tu, și… Ovidiu (1978)

Melodii, melodii (1978)

Totul pentru fotbal (1978)-” jucatorul Tipalnea Mihai”

Clipa (1979)

Nea Mărin miliardar (1979) – Gogu a lu’ Pupăză

Expresul de Buftea (1979)

Am fost șaisprezece (1980) – Caporalul Vasile Dobriță

Ultima noapte de dragoste (1980) – lt. Petre Orghidan

Șantaj (1981)

Alo, aterizează străbunica!… (1981)

Calculatorul mărturisește (1982)

Rămân cu tine (1982) – Manole

Fram (1983) (Serial TV)

Ringul (1984)

Secretul lui Bachus (1984) – Grig Ștevie

Zbor periculos (1984)

Liceenii (1986) – domnul Marinescu, tatăl lui Mihai

Secretul lui Nemesis (1987)

Neînvinsă-i dragostea (1993) – Căpitan Ștefan Topârceanu

Numai iubirea (Serial TV) (2004) – Manole Tudose

Lacrimi de iubire (Serial TV) (2005) – Nea Tache

Bani de dus, bani de-ntors (2005)

Păcală se întoarce (2006) – Păcală (tatăl)

Daria, iubirea mea! [Serial Tv] (2006-2007)

Nimeni nu-i perfect [Serial Tv] (2008) – Domnul Predescu

Sursa:wikipedia

De același autor

Related Articles