La mulţi ani, Simona Halep!

Simona Halep împlineşte astăzi 25 de ani. În acest sezon, cea mai bună
jucătoare de tenis din România tranversează o perioadă de tranziție, din punct de vedere al jocului. La 25 de ani, Simona Halep pare mai motivată ca oricând să-şi atingă obiectivele.

Halep a început tenisul de la vârsta de 4 ani, sub îndrumarea antrenorului Ioan Stan. La 14 ani, a debutat în circuitul ITF şi a ajuns repede între cele mai bune tinere jucătoare din lume. În 2008, Halep a câştigat turneul de la Roland Garros, la junioare, în urma unei finale sută la sută românească, iar doi ani mai târziu, sportiva născută în Constanța a debutat în circuitul profesionist.

Cariera ei a intrat pe o pantă constant ascendentă în a doua jumătate a anului 2013, în care a câştigat şase turnee, pe toate suprafeţele. Halep a cunoscut consacrarea în 2014, când a jucat finala de la French Open la senioare şi finala Turneului Campioanelor, la prima participare. Alte două trofee, la Doha și București, i-au intrat în palmares Simonei, în 2014.

Anul 2015 i-a adus Simonei primul succes la un Premier Mandatory, sub soarele Californiei, la Indian Wells, competiţie despre care mulţi specialişti afirmă că este al cincilea turneu de Grand Slam. Totodată, Halep a încheiat pentru prima dată sezonul pe locul 2 WTA.

Sportiva din Constanţa a ocupat peste 30 de săptămâni locul 2 WTA, însă pasul către nivelul următor trebuie făcut probabil cu un alt tenis. Angajat cu “normă întreagă” de la începutul lui 2016, antrenorul Darren
Cahill încearcă să-i imprime Simonei Halep stilul care să o ducă în
vârf. De aceea, se poate spune că sezonul care se va încheia luna
viitoare este unul de tranziţie, care are rolul de a cimenta baza unor
evoluţii solide pe termen lung.

Jucătoarea din Constanţa este în pas cu vremurile şi în ceea cu priveşte metodele moderne de antrenament. Playsight’s SmartCourt este un sistem format din şase camere de înaltă rezoluţie care înregistrează toate
mişcările unui jucător. Acestea sunt procesate şi, pe un monitor
instalat la marginea terenului, pot fi reproduse reluări din diferite
unghiuri, sistemul oferind totodată date statistice pentru fiecare lovitură. Simona Halep a reuşit cu ajutorul acestei tehnologii să-şi îmbunătăţească serviciul. Australianul Darren Cahill a explicat că micșorarea înălţimii la care Simona își aruncă mingea a fost soluţia.

Simona Halep a început să joace foarte bine începând cu Madrid Open, turneu pe care l-a câştigat în premieră. Secretul evoluţiei româncei a fost dezvăluit tot de Cahill: “Consistenţa, antrenamentul, implicarea în meciuri şi înţelegerea planului de joc, apoi capacitatea de a evolua ca jucătoare, de a nu se crampona de un singur lucru pe teren. Dacă nu funcţionează ceva, trebuie să găseşti alte metode pentru a câştiga meciuri de tenis. Şi am vorbit despre Novak, Roger, Andy şi putem să învăţăm multe de la băieţi, în ideea că ei nu au mereu zile foarte bune şi dacă ceva nu merge, trebuie să găsească alte căi pentru a câştiga. Mulţi băieţi fac asta. Când am început să lucrez cu Simona, uneori, când ceva nu funcţiona era ca un efect de domino, pica tot jocul. Dar acum face o treabă mult mai bună în privinţa izolării acelui lucru şi trecerii la ceva ce funcţionează“, a explicat Cahill.

După turneul de la Madrid, Halep s-a mai impus în 2016 în turneele de la Bucureşti şi de la Montreal. Din nefericire, ea nu a repetat evoluţiile bune și la turneele de Grand Slam. După un început de an dificil, marcat de probleme de sănătate li dureri la tendonul lui Ahile, Halep a pierdut în primul tur la Australian Open şi în optimi la French Open. Au urmat parcursuri mai bune la Wimbledon şi la US Open, unde Simona a atins faza sferturilor de finală. După două înfrângeri-șoc în fața unor adversare mai slab cotate în primele două turnee de Grand Slam din 2016, Simona s-a redresat, cedând la Londra și la New York în faţa unor adversare puternice, Angelique Kerber, respectiv Serena Williams. Jucătoarea germană este noua regină a tenisului feminin, în timp ce americanca tocmai a încheiat o domnie de 186 de săptămâni în fotoliul de lider în sportul alb.

Simona Halep a reuşit așadar în această vară să nu mai piardă în faţa jucătoarelor “fără nume”, specialiștii tenisului anunțând chiar după US Open că Simona și-a regăsit cel mai bun nivel de joc. Acesta este primul pas către constanţa în evoluţii. Siguranţa în faţa adversarelor mai slab cotate îi oferă, pe termen mediu și lung, încrederea necesară pentru întâlnirile cu numele grele ale circuitului.

Cariera Simonei Halep:

Titluri (simplu): 14, Montreal (Premier 5), Bucureşti (WTA), Madrid (Premier Mandatory) – toate trei în 2016, Shenzhen (WTA), Dubai (Premier 5), Indian Wells (Premier Mandatory) – toate trei în 2015, Doha (Premier 5), Bucureşti (WTA) – ambele în 2014, Nurnberg (WTA), ‘s-Hertogenbosch (WTA), Budapesta (WTA), New Haven (Premier), Moscova (Premier) şi Sofia (turneul “mic” al campioanelor) – toate şase în 2013.

Finale (simplu): 8, Cincinnati (Premier 5), Rogers Cup (Premier 5) –
ambele în 2015, WTA Finals – Singapore (Turneul Campioanelor), Roland
Garros (Grand Slam), Madrid (Premier Mandatory) – toate trei în 2014,
Bruxelles (Premier) – în 2012 şi Fes (WTA), în 2011 şi 2010.

Finale (dublu): 1, Montreal – în 2016, alături de Monica Niculescu.

Meciuri câştigate – meciuri pierdute: 355-165.

Premii totale: 14,3 milioane de dolari.

Cel mai mare premiu: 1,1 milioane de dolari (Roland Garros);

Cea mai înaltă clasare în ierarhia WTA: Locul 2 (34 de săptămâni).

DigiSport

De același autor

Related Articles