[FOTO-AUDIO] Poştaşul nu va mai suna de două ori! Nemulţumiţi de salarii și condiţiile de muncă, lucrătorii au ieşit în stradă

533

Peste 3.000 de lucrători poştali din Banat au participat marţi la o acţiune de protest desfăşurată în întreaga ţară, a precizat pentru Radio Reşiţa preşedintele sindicatului lucrătorilor poştali din România – Filiala Caraş-Severin, Ion Răitaru.

Poştaşii sunt nemulţumiţi că revendicările lor nu au fost rezolvate, deşi au fost negociate timp de şapte luni. Sindicatele au solicitat majorarea salariilor cu 200 de lei, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi obligarea conducerii Companiei Naţionale Poşta Română de către Ministerul Comunicaţiilor de a creşte veniturile companiei.

Peste 50 de lucrători poştali din Reşiţa, nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi salarii, au ieşit în stradă. Care le sunt doleanţele am aflat de la Silvia Puşcaşu – dirigintele Oficiului OPD Reşiţa:

“Lumea este nemulţumită, este foarte mult de lucru, salariile sunt destul de mici: asta ar fi marea nemulţumire a factorilor poştali din cadrul oficiului nostru şi din toată ţara pentru că toţi suntem la unison. Dar marea nemulţumire sunt salariile pentru că asta contează, din asta trăim.”

Poştaşii cărăşeni spun că deşi revendicările lor au fost negociate timp de aproape şapte luni, până în prezent nu s-a rezolvat nimic, iar ei sunt expuşi în continuare condiţiilor dificile de muncă. Liderul de sindicat al OPD Reşiţa, Ştefan Gherghina:

“Să ne gândim cine răspunde pentru toate scrisorile care sunt distribuite: poştaşul. Cine răspunde pentru toate recomandatele, prioriposturile: poştaşul. Cine răspunde pentru toate pensiile, poştaşul. Când este la revendicări, poştaşul e sărit. Rog conducerea generală de la Bucureşti să-şi arunce privirile şi spre talpa acestei instituţii, adică poştaşii.”

Prestaţiile lucrătorilor poştali sunt vitale pentru cetăţeni, mai ales pentru bătrâni şi cei cu probleme de sănătate:

“(Reporter(R): Sunteţi mulţumit de activitatea poştaşilor, de munca lor? (Cetăţeni (C): da, în general sunt foarte mulţumit, sunt oameni cu care se poate discuta, conlucra. (R): Dacă n-ar fi ei ce s-ar întâmpla? (C):N-am primi nimic la timp. Ar fi o mare problemă, fiindcă fiecare om mai ales bolnavii, bătrânii aşteaptă poştaşul să-i vină în fiecare lună să-i aducă pensia, o scrisoare de la copii şi aşa mai departe. (R): Găsiţi motivante protestele lor? (C): Toate protestele astea, în ţara asta lumea trăieşte la limita sărăciei.”

Liderul Sindicatului lucrătorilor poştali din România – Filiala Caraş-Severin, Ion Răitaru, a mai spus că acţiunile de protest ale salariaţilor Companiei Naţionale Poşta Română vor continua până la soluţionarea definitivă a promisiunilor făcute.

La acţiune au luat parte şi alţi angajaţi din structura lucrătorilor poştali.

(Hardy Cvoica)