[AUDIO-FOTO] Zilele Palatului Cultural din Reşiţa – eveniment de marcă al culturii bănăţene în faţa unei premiere filmografice

Cea de-a V-a ediţie a manifestării „Zilele Palatului Cultural” organizată de Asociaţia Culturală „Reşiţa Română” se va desfăşura în municipiul de pe Bârzava în perioada 30 septembrie – 2 octombrie.

Având sprijinul Centrului Cultural „Reşiţa Română”, al Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi al Primăriei Reşiţa cele 3 zile se anunţă extrem de muzicale, programul din acest an fiind dens cu elemente de noutate, după cum ne-a asigurat organizatorul principal, Nicolae Plujar – preşedintele Asociaţiei Culturale „Reşiţa Română” în conferinţa de presă care a avut loc luni la Palatul Cultural:

“Se zice că fiecare an este greu în realizarea unui festival, dar anul acesta a fost cel mai greu din punct de vedere financiar. Se spune că nu este greu să organizezi o manifestare, este greu să o realizezi an de an, să faci din ea un brand al oraşului şi Asociaţia culturală Reşiţa Română împreună cu cei doi parteneri au reuşit să organizeze şi anul acesta festivalul. Avem muzică de fanfară, coruri, ansambluri folclorice şi am încercat pentru ultima zi a festivalului să avem orchestra Filarmonicii “Banatul” din Timişoara. În premieră filmarea originală pe bandă de 16 mm cu translatarea în 1985 a Bisericii (n.r. de la Pătru Iacob). Acest film va fi prezentat în deschiderea spectacolului oferit de filarmonica timişoreană pe esplanada lăcaşului de cult din cartierul Govândari.”  

În premieră va fi prezentat duminică, 2 octombrie de la ora 19.30 pe un ecran ce va fi amplasat în Parcul Tricolorului din Reșița pelicula, care surprinde câteva minute ale unui moment special din istoria municipiului de pe Bârzava şi-anume translatarea Bisericii de la Pătru Iacob (n.r. Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril) din Centrul Civic al urbei. Vă amintim că, mutarea obiectivului edificat în 1872 a avut loc în anul 1985 şi a fost filmat de cameramanul reşiţean Doru Marcu în urmă cu peste trei decenii. Momentul premierei filmografice va fi urmat de un concert susținut de Orchestra Filarmonicii “Banatul” din Timișoara.

Deschiderea festivă a evenimentului va avea loc vineri, 30 septembrie la ora 18.00 în faţa Palatului Cultural de Fanfara de la Coştei/ Serbia, Grupul feminin de cântece şi dansuri tot din Coştei al Societăţii culturale “Mihai Eminescu” şi Ansamblul folcloric “Nigeia” al Asociaţiei culturale Reşiţa Română. De la ora 19.00 pe scena Teatrului de Vest Corala “Lira 2000” din Reşiţa şi Corul Episcopiei Caransebeşului vor susţine un program coral.

Ziua a II-a, data de sâmbătă, 1 octombrie rezervă publicului de la ora 18.00 în faţa Palatului Cultural recitalul fanfarei Răcăşdia şi evoluţia ansamblului folcloric “Bârzava” al Primăriei Reşiţa. De la ora 19.00 pe scenă corul “AS” din Vîrşeţ/ Serbia va susţine un recital.

Cea de-a treia zi, duminică, 2 octombrie în Parcul Tricolorului din cartierul Lunca Bârzavei, pe esplanada Catedralei va avea loc de la ora 19.30, după prezentarea de film, concertul Orchestrei Filarmonicii “Banatul din Timişoara”.

Preşedintele asociaţiei culturale Reşiţa Română a mai spus că în caz de vreme nefavorabilă, toate acţiunile anunţate a avea loc în faţa Palatului Cultural sau în Parcul Tricolorului se vor desfăşura în interiorul Catedralei din cartierul Lunca Bârzavei respectiv în incinta Teatrului de Vest Reşiţa. (Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles