Echinocţiul de toamnă: Astăzi ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ

La începutul ultimei decade a lunii septembrie atenția ne este îndreptată spre momentul în care pășim în toamna astronomică. Acesta este momentul echinocțiului de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°.

Echinocțiul va avea loc pe data de 22 septembrie, la ora 17.21.

Punctul echinocțiului de toamnă, numit și “punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică. Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților.

Astfel, echinocțiul de toamnă este momentul în care Soarele în mişcarea sa aparentă anuală trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Există două astfel de fenomene: echinocţiul de primăvară şi echinocţiul de toamnă.

Echinocţiul de toamnă 2016 are loc când Soarele traversează ecuatorul din emisfera nordică în cea sudică. În emisfera nordică, echinocţiul de toamnă are loc în momentul în care longitudinea aparentă a Soarelui este de 180 grade. În această zi, în emisfera australă începe primăvara.

De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată, deoarece anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582) echinocţiul de toamnă a căzut la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie. Va fi la 21 septembrie abia în 2092 şi aceasta se va întâmpla pentru prima oară de la crearea calendarului gregorian şi se va repeta doar în 2096.

În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primăverii.

Următoarele date ale echinocțiului de toamnă:

  • 2016 – 22 septembrie – 17:21
  • 2017 – 22 septembrie – 23:01
  • 2018 – 23 septembrie – 04:54
  • 2019 – 23 septembrie – 10:50
  • 2020 – 22 septembrie – 16:30

Cum ne influențează echinocțiul de toamnă 2016

Odată cu Echinocţiul de toamnă, energia universală a planetei se schimbă. Balanţa aduce cu ea un alt tip de energie, ideal pentru manifestare şi gândire sau pentru meditaţie. Este o energie de factură pozitivă.

Zilele de toamnă care vor curge până la instalarea iernii astronomice reprezintă momentul oportun pentru a aduce echilibrul în toate aspectele vieții noastre. Toamna 2016 este un timp al destinderii, dar şi al deciziei şi al angajamentului.

Sentimentele şi emoţiile vor fi repartizate în mod egal partenerilor de viaţă. Mai greu va fi pentru cei singuri. Pentru că în această perioadă starea de disconfort a singurătăţii se va acutiza.

Sursa: romaniatv.net

Foto: astrodeva.wordpress.ro

De același autor

Related Articles