Banatu-i „fruncea” culturii europene!

Am încercat de-a lungul timpului să-mi păstraz obiectivitatea și să mă feresc de excese de patriotism local ori de naționalisme ieftine. Desigur că sunt bucuros și mândru totodată de faptul că Timișoara a fost desemnată Capitală Culturală Europeană, pentru anul 2021. De aici însă, până la a spune că este și meritul meu, pentru că sunt născut în județul Timiș, ori pentru orice alt motiv, doar pentru a fi și eu pe podium alături de cei ce au muncit pe rupte, pentru obținerea acestui titlu, e cale lungă.

După anunțul făcut de juriul internațional, care a validat un dosar impecabil de candidatură, întocmit de profesioniști și oameni de cultură de anvergură și prezentat cu eficiență și decență, au început să se arate vitejii. Ba că au știut să dea șpagă la Ministerul Culturii, ba că Bucureștiul a făcut un pas înapoi, ba mai mult, că datorită eforturilor depuse de primarul Aradului a ajuns Timișoara să fie desemnată.

E greu de crezut cât de josnici pot fi unii oameni, doar pentru a fi alături de cei ce reușesc prin merite deosebite. Lăsăm la oparte faptul că nu Ministerul Culturii a desemnat câștigătorul ci o comisie europeană, că Bucureștiul nu a făcut pasul înapoi pentru simplul motiv că nu a reușit să facă unul în față și încercăm să aflăm ce-o fi fost în mintea lui Gheorghe Falcă atunci când a spus citez:

“Iată cum ce ceea ce am afirmat noi, că suntem ușa din față a Capitalei Europene a Culturii în 2021, s-a confirmat”, a scris primarul Gheorghe Falcă pe contul său de socializare.

Cu scuzele de rigoare pentru ortografia și cu greșelile de exprimare inerente, marca dr. Falcă, trecem peste ele și parcă ni-l imaginăm stând la bariera de intrare amunicipiului de pe Bega, cu căciula în mână, așteptând un semn de la timișoreni. Meritul pentru desemnarea Timișoarei nu e al lui Robu, nici măcar al lui Ciuhandu, de pe vremea căruia s-a început acest proiect și cu atât mai puțin al lui Falcă. Este meritul oamenilor din oraș și al tuturor celor ce au muncit cu dăruire, zile și nopți pentru a ajunge aici. Este un câștig cert pentru România, pentru zona de vest a țării, pentru arta și cultura acestei provincii greu încercate de-a lungul timpului.

Felicitări Timișoara! Felicitări timișorenilor! Fiți mândri de ce ați realizat până acum și nu uitați, greul abia acum începe, când lătrăii au simțit miros de carne și vor și ei o porție.

Dan Agache

Sursă foto: timisoarastiri.ro

De același autor

Related Articles