“Am făcut controale, analize…”

Precum Făt Frumos din poveste, preţul asigurărilor RCA din România au crescut într-o noapte cât la alţii în 7 ani. Nimic nou sub soare până la urmă. În ultimi 27 de ani ne-am obişnuit ca preţurile să crescă brusc, spontan şi dintr-o dată, fără logică, fără o bază reală, doar pentru că o entitate sau alta a dorit acest lucru. E mult mai simplu să creşti o taxă, ori să majorezi un impozit în loc să cauţi şi să elimini cauza generatoare a necesităţii creşterii.

S-a scumpit asigurarea obligatorie la maşini. În ultimii ani aceasta a mai crescut, e drept, dar niciodată atât de mult ca acum, când la unele categorii de maşini e şi de 3-4 ori mai mare. O gândire de genul nu am maşină, nu circul, nu mă afectează, e păguboasă pentru fiecare dintre noi. Motivul e simplu. Transportul feroviar şi cel fluvial e terminat, iar singura posibilitate de transport a tuturor mărfurilor e cel rutier, cu camioane, cu TIR-uri, cu dubiţe şi în general cu tot ce are mai mult de patru roţi şi poate căra şi o remorcă.

De la hârtia igienică din magazine, la apa plată sau cea minerală, la pâine, salam, mobilă ori frigidere, tot ce se poate cumpăra dintr-un magazin e cărat cu maşina. Creşterea poliţelor RCA va însemna o creştere a preţurilor la raft, la fel cum se întâmplă atunci când se scumpeşte carburantul.

Avem desigur şi o autoritate care reglementează toată această piaţă a asigurărilor, pe numele ei ASF, sau altfel spus Autoritatea de Supraveghere Financiară, a cărui director a fost audiat astăzi timp de patru ore în Parlamentul României, pentru explozia preţurilor la poliţele de răspundere auto şi intenţia transporturilor de a protesta astăzi cu sutele de mii în România. Luat la bani mărunţi, Mişu Negriţoiu, directorul acestei autorităţi, a replicat parlamentarilor din comisiile de buget şi transporturi din Camera Deputaţilor, care i-au reproşat lipsa de activitate: “Cum adică n-am facut nimic? Am facut controale, analize…”.

După ce i s-a cerut demisia atât de către sindicaliştii din transporturi, cât şi de către patronate, Mişu Negriţoiu a declarat: “Demisia e o opţiune absolut personală nu e pentru prima dată când mi se cere, faci multe lucruri şi e normal că mulţi oameni sunt nemulţumiţi”.

Dar oare nu era normal să faci lucrurile în aşa fel încât lumea să fie mulţumită? Lumea în general, transportatorii şi populaţia în special, nu doar firmele de asigurări, care vor să-şi maximizeze profiturile, care vor lua calea exportului, la fel cum se întâmplă în atâtea şi atâtea alte cazuri.

Dan Agache

Sursă foto: economica.net

Cele mai citite

Related Articles