[EXCLUSIV] Mărturia unui pompier: „Nu este suficient să ai curaj. De nenumărate ori mă întreb dacă am făcut tot ce se poate”

2768

Meseria de pompier este una dintre cele mai solicitante şi chiar riscante meserii. Toţi pompierii ştiu asta, şi totuși sunt dispuşi să plece în misiune, fără a şti dacă se mai întorc teferi. Îi mână în „luptă” nevoia de a-şi ajuta semenii aflaţi în pericol și nu atât ce scrie în fișa.

„Nu este suficient să ai curaj. Acesta trebuie combinat cu cunoştiinţe temeinice legate de modul de intervenţie. Orice greşeală poate fi ultima şi pentru victimă, dar şi pentru tine”, spune căpitanul Cosmin Ilie, şeful Detaşamentului de pompieri din Caransebeş. Acesta a făcut astăzi o serie de mărturisiri despre ceea ce înseamnă meseria de pompier. Ceea ce nu se aude la radio şi nu se vede la televizor.

„Suntem mereu contracronometru. Timpul ne este cel mai mare duşman pentru că orice clipă pierdută poate duce la o tragedie. Sunt unii care folosesc incorect sintagma „acţiune pompieristică”, fără a şti despre ce este vorba. Da, sunt şi situaţii în care trebuie să luăm o decizie fără a sta prea mult pe gânduri. O decizie responsabilă. Mai sunt şi momente în care trebuie să găsim soluţii de moment pentru a putea gestiona o situaţie de urgenţă”.

cosmin-ilie-2

Căpitanul Cosmin Ilie a vorbit şi despre momentele critice ale vieţii de pompier. Îşi aduce aminte de un accident rutier în care victime erau tineri. „Au murit trei copii. Cel mai greu a fost când la locul accidentului au venit părinţii acestora. Şi acum mă întreb dacă nu puteam face mai mult. Oare am acţionat corect? Aceste gânduri le luăm și acasă, vrând, nevrând”.

Ascultaţi, în continuare, întregul interviu acordat de Cosmin Ilie, aflat pe baricade de 18 ani: