[AUDIO] Cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade, în centrul Italiei: Un oraş a dispărut, 80 de morți și zeci de răniți

4583

Un cutremur foarte puternic a avut loc în această dimineaţă în localitatea Amatrice din Italia, la adâncime foarte mică. Din primele informaţii se pare că 80 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte zeci se află încă sub dărămături.

Autorităţile italiene au anunţat că localitatea Amatrice a fost puternic zguduită, miercuri dimineaţă, de un seism cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter, iar mai multe persoane sunt blocate sub dărâmături. Momentan nu există informaţii cu privire la numărul persoanelor rănite, informează Reuters.

italia-lovita-din-nou-de-un-cutremur-puternic-cinci-morti-cladiri-prabusite-video

Drumurile spre şi din localitatea noastră sunt blocate. Jumătate din oraş a dispărut. Sunt oameni sub dărâmături… A fost o alunecare de teren şi un pod s-a prăbuşit”, a declarat primarul Amatrice, Sergio Pirozzi

Localitatea Amatrice este situată în partea centrală a peninsulei italiene, în zona montană a Apeninilor. Cotidianul La Republica informează că, în Roma, clădirile s-au cutremurt pentru circa 20 de secunde. Seismul a fost urmat de mai multe replici, cel mai puternic fiind de 5,5.

Amatrice

Corespondentul Radio România, Elena Postelnicu spune că replicile seismului s-au resimţit în mai multe zone ale ţării:

„Primul s-a înregistrat la ora locală 3:36 de minute cu o magnitudine de 6,2 la o adâncime de 10 kilometri, cu epicentrul la Accumoli, lângă Rieti, zonă considerată de altfel de înalt risc seismic. Au urmat alte cutremure, cu magnitudine de 3,9, de 2,8, iar o oră mai târziu un altul mai puternic de magnitudine 5,4 şi de aproape 20 de secunde. Toate s-au simţit nu numai în regiunile Umbria, Lazio, Toscana şi Abruzzo, ci şi în Campania la Napoli şi Salerno, Lombardia la Milano şi în Veneto la Padova şi Veneţia, deci chiar şi în nordul şi în sudul Italiei. După primele informaţii cea mai afectată localitate este Amatrice, de unde, practic, primarul Sergio Pirozzi a declarat că jumătate din sat nu mai există, este în întregime sub moloz, sub ruine, un sat cu peste 2.600 de locuitori. Foarte afectat este şi oraşul Norcia, de lângă Perugia. De la Roma, primul-ministru italian, Matteo Renzi, a anunţat că guvernul ţine legătura cu responsabilii agenţiilor de protecţie civile regionale. Un cutremur de magnitudine similară, din aprilie 2009, în oraşul L’Aquila, din regiunea Abruzzo, s-a soldat cu 309 morţi, 1500 de răniţi şi a provocat pagube în valoare totală de peste 16 miliarde de dolari”.

Daiana Roşca