Ca adult trebuie să ai grijă mereu de sănătatea ta mergând la doctor înainte de a avea simptome de boală!

Pentru a preveni afecţiunile de orice fel,  medicii de familie din Caraş-Severin recomandă efectuarea unei serii de analize şi consultaţii cel puţin o dată pe an, indiferent de vârstă. În acest fel putem preveni şi trata imediat boli ca anemia, infecţiile urinare sau digestive, diabetul, boli ale ficatului sau ale aparatului cardiovascular.

Teste de sânge, hemoleucograma trebuie să cuprindă numărul de globule roşii, globule albe, trombocite, cantitatea şi concentraţia de hemoglobină, mărimea şi volumul globelelor roşii, enzimele hepatice, transaminazele, bilirubina, viteza de sedimentare a hematiilor, nivelul de calciu, magneziu, colesterolul total, HDL, LDL (colesterolul bun şi colesterolul rău), trigliceridele, glicemia etc.

Sumarul de urină este util şi el pentru a depista diabetul zaharat sau bolile endocrine. O electrocardiogramă este recomandată şi ea anual, mai ales pentru cei care au un istoric familial de hipertensiune arterială, palpitaţii sau cazuri de infarct miocardic. Ecografia abdominală este necesară pentru a verifica starea organelor interne, a ficatului, a rinichilor şi a organelor genitale. Ecografia de sân este obligatorie pentru femei pentru depistarea cancerelor în stare incipientã.

De neratat este examenul ginecologic anual care este un control de rutină însoţit de testul Babeş Papanicolau şi un test HPV. Afecţiunile neoplazice pot fi depistate şi tratate cu succes dacă sunt depistate în stadii incipiente. Bărbaţii sunt rugaţi să-şi facă analiza Antigenul Specific de Prostată, mai ales dacă au peste 45 de ani.

Cancerele de piele pot fi depistate şi tratate la timp dacă se face un control dermatologic anual. Alte controale recomandate sunt Controlul stomatologic, pneumologic şi oftalmologic. Pentru prevenirea cancerului de colon se recomandă şi colonoscopia.

Daiana Roşca