Mai(e)state

75

Vă mai amintiți probabil de Coana Leana din capul s(t)atului, care avea coșmaruri noaptea și se trezea strigând la nea Nicu: “Mai e state, mai e state?”. Atât de multe state vizitase, încât era îngrozită de faptul că acestea se termină și nu mai are unde călători.

După 89, am mai avut parte de președinți călători. Băse călătorea de la Cireșica la vila lui tanti Nutzi și retur. Dar călătorea, nu glumă. Constantinescu a făcut alergie la politica românească și a făcut o singură călătorie, la final de mandat, fără să se uite înapoi. Singurul nea Nelu a fost fără dorințe din acestea, de mărire, de fast, de călătorie. El a știut un singur drum, bine bătătorit, până la Moscova și retur. Pe acela l-a știut, pe acela l-a străbătut. Deh, puterea obișnuinței.

În ceea ce-l privește pe actualul președinte, lucrurile stau cu totul altfel. German de origine, Klaus Werner Iohannis, are un apetit fantastic pentru călătorii. E ceva, dacă vreți, tipic etnicilor germani. Și pe la noi prin Banat, îi vezi la fiecare sfârșit de săptămână cu ghiozdănelul în spate, cu pantaloni tirolezi, cu o pălărie cu o pană asortată, luând la pas cărările Banatului Montan. Aer curat, mișcare, sănătate într-un cuvânt.

Dacă între timp șansa îți oferă posibilitatea să te muți în capul s(t)atului, numai poți merge așa, hoidolera cu armata de SPP-iști după tine. Dacă te întâlnești cu lupul terorist, sau cu ursul nemulțumit că pădurarii i-au cules toată zmeura din pădure. Nu. Acum iei la pas toate continentele și cât mai multe s(t)ate, să ai ce să povestești nepoților. Ups, nu are. Atunci să ai subiecte pentru volumul doi al bestseller-ului Pas cu pas. Atâta doar că acum pașii se fac cu avionul prezidențial, rucsacul și pălăria se schimbă cu o garderobă impresionantă, iar în locul cărărilor umbroase se aleg plaje însorite.

“Efectele unor astfel de vizite nu se văd imediat, dar ele pun bazele sănătoase ale unei imagini externe care onorează România și pe români. Pe această bază vor veni cu siguranță rezultate concrete: credibilizarea țării noastre, investiții, locuri de muncă”, ar fi afirmat președintele României. Aici aveți dreptate. Se văd. Atât de bine se văd, că nici idee nu aveți cât de fericiți și onorați se simt românii, mai ales acum când șeful executivului ”meu”, s-a hotărât să vă cumpere și o aeronavă. Am văzut domnule președinte cum ați fost primit, exact ca un președinte de mâna a noua, că a doua e prea mult. Am văzut și cum ați fost tratat, la …și alții. Nu-i nimic. Nu vă supărați dumnevoastră din asta. Important e că ați fost, ați văzut, ați călătorit, v-ați îmbogățit bagajul cultural mai cu o rochie pentru doamna, mai cu o amintire, mai un suvenir…

Cât despre banii românilor, cheltuiți cu multă chibzuință în astfel de deplasări, lasă că fac ei alții, că au de unde. Președinte călător au vrut, președinte călător au. Apropo: nu vreți cumva să dea guvernul o ordonanță, ceva, să modifice formula de adresare către domnia voastră? În loc de excelență, ce spuneți de…Mai(e)state?

Dan Agache

Sursă foto: ziarulromanesc.net