[AUDIO] Zimbroturismul în Caraş-Severin la poalele Munţilor Ţarcu – un proiect în premieră naţională

Iubitorii de drumeţii şi excursii pot circula de acum pe un traseu plin de peisaje mirifice în rezervaţia Măgura zimbrilor de la Armeniş, spune Oana Mondoc – purtător de cuvânt al asociaţiei WWF România.

Excursiile de observare ale animalelor sălbatice din rezervaţia cărăşană permit turiştilor pe un traseu de câţiva kilometri, cu accesibilitate medie, să viziteze habitatele zimbrilor, lupilor şi urşilor din sit-ul Natura 2000 Munţii Ţarcu. Oana Mondoc a precizat pentru Radio Reşiţa că turiştii trebuie să-şi anunţe în prealabil drumeţia pe pagina de internet a asociaţiei la adresa: wwf.ro/visitbison pentru ca rangerii să-i poată constitui în grupuri în funcţie de numărul acestora şi intervalul în care doresc să viziteze zona.

“Excursiile de vizitare a zimbrilor şi a urşilor pot fi rezervate în prealabil la adresa wwf.ro/visitbison pentru că spre deosebire de o rezervaţie naturală unde oamenii pot să aterizeze acolo să viziteze animalele, noi organizăm nişte tururi de descoperire a naturii cu ghid specializat unde se observă zimbri doar în sălbăticie. Şi este nevoie să ne putem organiza şi pentru a putea pregăti pachetul complet care implică şi servirea unui picnic cu produse locale, oferim o experienţă de a cunoaşte un proiect de conservare a naturii cu cei ce lucrează în el. Pentru fiecare vizită, tururile de obsrevare se fac cu oamenii ce lucrează în proiectul de conservare a zimbrului, în al doilea rând implică cel puţin două tipuri de localnici: cei ce pregătesc un picnic şi cei care oferă transport 4×4 până în anumite zone de unde se pleacă în drumeţie. Toate pachetele de observare sunt gândite astfel încât să implice şi localnicii.”

Amintim că, vestul Carpaților Meridionali este unul dintre cele mai mari nuclee de sălbăticie din Europa formată din trei arii naturale protejate: Parcul Național Retezat, Parcul Național Domogled – Valea Cernei și situl Natura 2000 Munții Țarcu.

Munții Țarcu, aflați în vecinătatea comunei Armeniș din județul Caraș-Severin, oferă un spaţiu propice pentru implementarea celui mai mare proiect de resălbăticire al zimbrului din Europa şi din acest punct de vedere şi organizarea unor forme deosebite de turism într-o zonă fără acțiuni intrusive ale omului, unde procesele naturale se pot desfășura nestingherite.

În următorii 10 ani“, spun reprezentanţii WWF, “dorim crearea unei populații de zimbri viabile din punct de vedere genetic, împărţită în cel puţin 3 sub populaţii, precum și coridoare ecologice de migratie pentru animale sălbatice, care să contribuie la îmbunătățirea conectivității cu celelalte zone învecinate“.

Sursa foto: wwfromania

(Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles