Reflecţii nocturne: În acestă seară Nobelul Bănăţean alias HERTA MÜLLER

121

Ieri, 15 august, la Resita a fost sărbătorită Ziua Diasporei pentru prima oară, de ziua de Sf. Maria. Primarul Ioan Popa speră ca prin această acţiune să deschidă municipiul celor plecaţi peste graniţă, dar care nu şi-au uitat rădăcinile. Au participat  personalităţi de marcă, care au trăit peste hotare – campioana României la înot Luminiţa Dobrescu, primul medaliat olimpic român Gheorghe Megelea, dirijorul Sabin Păutza.

În virtutea acestui eveniment vă propun să vorbim în aceasta seară despre personalităti marcante ale diasporei româneşti, care de-a lungul timpului au militat pentru fiinţa şi libertatea naţiunii române.

Nobelul Bănăţean alias HERTA MÜLLER împlineşte în 17 august, 63 de ani.

Herta MÜLLER este cea de-a 12-a femeie care primeşte Premiul Nobel pentru Literatură, distincţii care au început să fie acordate din anul 1901.Născută în satul Niţchidorf din Banatul şvăbesc,  a studiat germana şi româna la Universitatea din Timişoara, lucrând apoi ca traducătoare într-o fabrică şi ca profesoară. A intrat în vizorul Securităţii şi a început să fie persecutată după refuzul ei de colaborare şi în urma prieteniei cu membrii societăţii Aktionsgruppe Banat. Herta MÜLLER este cel de-al treilea câştigător de origine română al unui Premiu Nobel. Astfel, Elie Wiesel, născut la 30 septembrie 1928, la Sighetu Marmaţiei, scriitor şi ziarist în limbile franceză, engleză, idiş şi ebraică, eseist şi filosof umanist, activist în domeniul drepturilor omului şi supravieţuitor al Holocaustului, a fost distins în anul 1986 cu Premiul Nobel pentru Pace. În 1974, regretatul George Emil Palade, născut la 19 noiembrie 1912, la Iaşi, medic şi om de ştiinţă stabilit în America, specialist în domeniul biologiei celulare, a fost laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină. De-a lungul timpului, pe lista candidaţilor la premiul Academiei Suedeze s-au regăsit şi nume precum Lucian Blaga, Nichita Stănescu sau Marin Sorescu.

Vă invit în această seară, începând cu ora 22, în cadrul emisiunii Reflecţii nocturne,  să vorbim despre una dintre personalităţile  de marcă, care trăieşte peste hotare, dar face parte din patrimoniul cultural românesc-Herta MÜLLER. Vă aştept pe frecvenţa 105, 6 fm on air, sau pe http://radioresita.ro/ online, ori   pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteți asculta oricând și de oriunde Radio Reșița.

Vă puteţi spune, în direct, opiniile formând numerele de telefon 0255.20.60.61 sau 0255.20.60.62

Anca Bica-Bălălău