Mergea și Tecău, medaliați cu argint în proba de dublu masculin

65

Tenismenii români Florin Mergea și Horia Tecău au câștigat medaliile de argint în proba masculină de dublu, vineri, la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, după ce au fost învinși în finală de spaniolii Marc Lopez și Rafael Nadal cu 6-2, 3-6, 6-4.

Mergea și Tecău au adus României prima medalie olimpică la tenis și cu puțină șansă aceasta putea fi mai strălucitoare.

Cei doi români au cedat la capătul unui meci echilibrat, care a durat două ore și 26 de minute, presărat cu multe momente de dramatism.

În primul set, reprezentanții noștri au condus cu 1-0 și 2-1, dar spaniolii au fost mai concentrați și au greșit mai puțin, reușind să câștige cinci ghemuri la rând și setul cu 6-2.

Mergea și Tecău au controlat setul secund, în care au condus cu 1-0 și 2-1, scor la care au făcut break, desprinzându-se la 4-1. La 5-2, românii au ratat două mingi de set și au permis ibericilor să reducă din diferență (5-3). Ai noștri au salvat apoi trei mingi de break și au închis setul, cu 6-3, egalând disputa.

În decisiv, spaniolii au fost în față cu serviciul, Mergea și Tecău salvând 5-6 mingi de break la 2-1 pentru adversari. La 2-2 a fost rândul românilor să rateze o minge de break. La 3-3, Mergea și Tecău au câștigat un ghem la zero contra serviciului, dar nu au profitat de acest avantaj și spaniolii au reușit să recupereze break-ul imediat (4-4). După ce și-a fructificat serviciul, Lopez și Nadal au profitat de erorile făcute de români și au obținut victoria pe serviciul lui Tecău.

Românii au fost susținuți din tribune de o mare parte a delegației României, echipa feminină de handbal, echipa feminină de tenis de masă, ministrul Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, secretarul general al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Ioan Dobrescu, președintele CSA Steaua, George Boroi, etc. Premierea a fost efectuată de fostul președinte al COSR, Octavian Morariu, membru CIO, și de fostul tenisman australian Mark Woodforde, membru în Consiliul Federației Internaționale de Tenis (ITF).

Mergea și Tecău au avut 4 ași, dar au comis și 6 duble greșeli. Raportul de mingi direct câștigătoare a fost net în favoarea românilor, 46-21, dar și numărul de erori neforțate a fost la fel de mare, 46 pentru Mergea și Tecău, 13 pentru iberici.

Medaliile de bronz au revenit perechii americane Steve Johnson/Jack Sock, care a dispus cu 6-2, 6-4 de canadienii Daniel Nestor/Vasek Pospisil.

AGERPRES